Litanies of Trees - Honderdduizend bomen en een bos van draad

Sara Vrugt met Ensemble Klang in samenwerking met De Nieuwe Regentes

Een magische ervaring waarin de natuur centraal staat en muziek en een groots installatiewerk samenkomen.

De installatie Honderdduizend bomen en een bos van draad van Sara Vrugt, een geborduurd bos van 100(!) m2, wordt samengevoegd met een live uitvoering van Litanies of Trees, een muziekstuk geschreven door de Amerikaanse componist Keir Neuringer en uitgevoerd door het Haagse Ensemble Klang. De componist en het ensemble leerden elkaar kennen toen zij aan het Koninklijk Conservatorium studeerden. Neuringer schreef Litanies of Trees als ode aan zijn vijf jaar oude zoontje Emeri. Het muziekstuk draait om de eeuwenoude relatie tussen mens en natuur.

Sara Vrugt (kunstenaar) en het Ensemble Klang - beiden afkomstig uit stadsdeel Segbroek - werkten in coronatijd onafhankelijk van elkaar aan hun project over de waarde en het belang van bossen en bomen. Theater De Nieuwe Regentes bracht de makers en kunstwerken samen en er ontstond een magische ontmoeting. De betoverende combinatie krijgt een mooie plek in het openingsweekend van Amare. De twee werken waarin onze relatie met de natuur, de bomen en het bos centraal staan, zorgen samen voor een magische luister- en kijkervaring. Tijdens het concert wordt er overigens nog doorgewerkt aan de installatie: 16 borduurders werken verweven met de muziek verder aan het doek.

Eindpresentatie
Op weg naar Amare viel deze installatie met livemuziek voor het eerst samen in De Nieuwe Regentes begin september. Op 10 oktober om 15:00 uur spelen de borduurders van het bos samen met Ensemble Klang en conservatoriumstudenten als opmaat naar de complete versie. Op 21 november komt in Amare alles samen.

Over Sara Vrugt
Sara Vrugt ontwerpt met textiel en draad, humor en een idealistische inslag. Haar borduurwerken en participatieve projecten raken aan maatschappelijke thema's.  Met het grootse project Honderdduizend bomen en een bos van draad viert kunstenaar Sara Vrugt de natuur en het belang ervan. 

Over Ensemble Klang
Het zeskoppige Haagse Ensemble Klang, dat zichzelf omschrijft als sonic pioneers, ontstond ruim 15 jaar geleden toen de leden studeerden aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Met haar optredens laat het ensemble een repertoire van speciaal voor haar gecreëerde werken horen.