Little Amal: verdieping

Lees meer over het educatieprogramma.

De komst van Little Amal is onderdeel van Wij Den Haag.

© Wouter Vellekoop

Ga naar de educatiepagina


Little Amal was in Den Haag!

Ze is 10 jaar oud en reisde helemaal alleen van de Turks-Syrische grens naar Europa. Ze legde 8.000 kilometer af. Te voet, op zoek naar haar moeder. Haar naam is Little Amal. 

Little Amal is een metershoge pop en verbeeldt een vluchtelingenmeisje. Zij vraagt aandacht voor de miljoenen kinderen die geen thuis hebben, die op de vlucht zijn voor oorlog of geweld, met hun familie of -zoals Amal- alleen. Na een ongelofelijke reis kwam Amal begin november aan in Engeland.

Amare nodigde Amal daarna uit voor een verblijf in Den Haag. Van 15 t/m 19 november 2021 was zij een speciale gast in onze stad. In die week ontdekt zij diverse belangrijke plekken in Den Haag, zoals Madurodam, Cultuurankers, scholen, én natuurlijk Amare.

The Walk
The Walk was een initiatief van het Engelse theatergezelschap Good Chance Theatre Company en het Zuid-Afrikaanse gezelschap Handspring Puppet Company.

The Walk stond onder leiding van de Palestijnse regisseur Amir Nizar Zuabi. Little Amal reisde tijdens dit project door Turkije, Griekenland, Italië, Zwitserland, Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Onderweg scheen zij haar licht op de verhalen van vluchtelingenkinderen die zij vertegenwoordigt. In meer dan 70 steden werd zij ontvangen met kunst, gesprekken en community-projecten.

Little Amal in Den Haag
 Want juist Den Haag, de stad van vrede en recht, mocht niet ontbreken in de bijzondere reis die Little Amal maakte. Daarom nodigde Amare Little Amal uit voor een verblijf in Den Haag van 15 november t/m 19 november 2021.

De opening van Amare en het verblijf van Amal in Den Haag werd geregisseerd door theatermaker Ira Judkovskaja, voormalig artistiek directeur van Tryater. Little Amal ontmoette verschillende organisaties en gemeenschappen in de stad. Daarbij werd ze ontvangen met workshops, gesprekken en exposities. Voor het primair- en voortgezet onderwijs werd een uitgebreid educatief aanbod ontwikkeld.

Meer over Little Amal
Met haar beeldende gebaren en dans zorgt Little Amal voor ontmoetingen, waar ze ook komt. Haar niet-talige, universele poppenspel raakt mensen met heel verschillende achtergronden. De aanwezigheid van Little Amal vraagt aandacht voor migratie en vluchtelingenproblematiek, maar ook wijst zij op de verbinding en hoop die kunst kan brengen. Wij waren vereerd om haar te mogen ontvangen in Amare.

Little Amal legde meer dan 8000 kilometer af door acht landen. Om een pop te bouwen die zo’n fysieke uitdaging aankan, vervaardigde Handspring Puppet Company haar van robuuste maar lichtgewicht materialen zoals riet en carbon. Little Amal wordt tot leven gebracht door vier poppenspelers: een aan elke arm, een die haar rug ondersteunt en een poppenspeler binnenin, lopend op stelten. In de video hieronder kun je zien hoe dat in zijn werk gaat.