Dag van de Componist - Shalygin & Darvishi

za 21 juni / 20:15 / Nieuwe Kerk

Programma:

Aftab Darvishi Hidden Dreams 
Maxim Shalygin Songlessness


Programmatoelichting:

De Dag van de Componist 2025 vindt plaats op zaterdag 21 juni 2025 en viert voor de vierde keer de hedendaagse Nederlandse componisten in meer dan twintig steden. Het landelijke festival, georganiseerd door New Music NOW, biedt een rijk programma met concerten, workshops, lezingen én zeven nieuwe 'stadsliederen' van genomineerde stadscomponisten. De stadscomponist van Den Haag is de Oekraïens‑Nederlandse componist Maxim Shalygin. Lees hier meer over de Dag van de Componist.

Hidden Dreams door Aftab Darvishi
Aftab Darvishi (geboren in 1987 in Teheran, Iran) is een componist en musicus die bekendstaat om haar unieke fusie van Perzische muzikale tradities met hedendaagse westerse compositietechnieken. Ze begon op vijfjarige leeftijd met vioolspelen, schakelde later over naar piano en leerde ook traditionele Iraanse instrumenten zoals de kamancheh en setar. Haar vader, de gerenommeerde componist en muziekonderzoeker Mohammad-Reza Darvishi, speelde een belangrijke rol in haar muzikale ontwikkeling.

Hidden Dreams is in 2018 geschreven voor het Stockholm Saxophone Quartet. Het werk maakt deel uit van Darvishi’s album 'A Thousand Butterflies' uit 2022, dat haar elfjarige reis als componist weerspiegelt en een leven vertelt dat continenten heeft overgestoken. Dit werk combineert Darvishi’s klassieke muziekopleiding met de diverse invloeden van haar geboorteland Iran. Hidden Dream is een reflectie op reizen, hoop en dromen, en vormt een belangrijk onderdeel van het album dat de diverse muzikale invloeden en ervaringen van Darvishi weerspiegelt.

Na haar afstuderen aan de Universiteit van Teheran in 2010, verhuisde Darvishi naar Nederland. Ze behaalde een masterdiploma in filmmuziekcompositie aan het Conservatorium van Amsterdam en vervolgde haar studie compositie aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar ze ook Karnatische muziek studeerde. Sindsdien heeft ze gewerkt met ensembles zoals het Kronos Quartet, het BBC Singers, het Orkest De Ereprijs en het Helsinki Chamber Choir. Haar werk is gepresenteerd op festivals zoals het Holland Festival, het Lunalia Festival en het Tehran Contemporary Music Festival.

In 2016 ontving Darvishi de prestigieuze Tenso Young Composers Award voor haar a capella koorstuk And the world stopped, lacking you…, waarmee ze de eerste niet-Europese vrouwelijke winnaar werd. In 2017 werd ze uitgenodigd door het Kronos Quartet om een stuk te schrijven voor hun project 'Fifty for the Future', gericht op het ontwikkelen van hedendaagse strijkkwartetmuziek. In 2019 ging haar opera Turan Dokht in première tijdens het Holland Festival, in samenwerking met regisseur Miranda Lakerveld. Momenteel is Darvishi bezig met een PhD in compositie aan de Universiteit van Birmingham en is ze regelmatig gastdocent aan de Universiteit van Teheran.


Songlessness door Maxim Shalygin
Maxim Shalygins compositie Songlessness is een diepgaande muzikale verkenning van tijdsperceptie en melodie. Het werk werd in 2022 in première uitgevoerd door het Amstel Quartet en organist Una Cintina in het Orgelpark in Amsterdam. De compositie is opgedragen aan het Amstel Quartet en hoor je nu in de prachtige akoestiek van de Nieuwe Kerk.

Songlessness onderzoekt de paradox van tijdsperceptie in muziek. Shalygin speelt met de vraag hoe muziek kan vertragen door snelle tempi te gebruiken, of kan versnellen door langzame tempi toe te passen. Dit leidt tot een ervaring waarin de luisteraar het gevoel heeft in een andere tijdsruimte te verkeren. De componist laat zich hierbij inspireren door Wagners idee van de 'unendliche Melodie', waarbij melodieën eindeloos doorlopen zonder duidelijk begin of einde. De bezetting van Songlessness bestaat uit een saxofoonkwartet en orgel, wat resulteert in een rijke klankwereld. Het gebruik van polytemporele structuren en de voortdurende interactie tussen de verschillende instrumenten creëren een gelaagde en meditatieve luisterervaring.

Maxim Shalygin (geboren op 30 januari 1985 in Kamianske, Oekraïne) is een Oekraïens-Nederlandse componist, dirigent en performer. Na zijn studies in Oekraïne en aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, vestigde hij zich in Nederland. Zijn composities omvatten kamermuziek, vocale muziek, symfonische werken en elektro-akoestische muziek. Shalygin staat bekend om zijn innovatieve benadering van muzikale tijd en ruimte, waarbij hij traditionele technieken combineert met psychologische en spirituele inzichten. Voor de Dag van de Componist is Maxim Shalygin uitgeroepen tot Stadscomponist van Den Haag.


Over Geerten van den Wetering

Geerten van de Wetering (1985) is een veelzijdige Nederlandse organist, dirigent en componist, bekend om zijn innovatieve benadering van het orgel en zijn focus op hedendaagse muziek en improvisatie.

Geerten studeerde orgel en improvisatie bij Jos van der Kooy en kerkmuziek en koordirectie bij Theo Goedhart aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarnaast behaalde hij een master in orgel en politicologie aan de Universiteit Leiden. Zijn postdoctorale studies volgde Geert aan de Universität für Musik in Wenen, waar hij les kreeg van Roman Summereder (20ste-eeuwse muziek) en Peter Planyavsky (improvisatie). Sinds 2012 is Geerten organist van de Kloosterkerk in Den Haag en sinds 2024 ook van de Nieuwe Kerk in dezelfde stad. Hij is tevens dirigent van het Woerdens Kamerkoor en artistiek leider van Podium21, een platform dat grensverleggende programma’s rond het orgel in combinatie met andere kunstdisciplines initieert. 

Geerten heeft een breed repertoire, met bijzondere interesse voor 20e-eeuwse en hedendaagse muziek. Hij speelde premières van diverse Nederlandse composities, waaronder werken van Kate Moore, Klaas de Vries en Willem Boogman. In 2018 won hij het Internationaal Improvisatieconcours Haarlem. Naast zijn uitvoerende werk is Geerten ook actief als componist en arrangeur. Zijn eerste solo-cd, 1918 – Organ music from a new era, verscheen in 2018 en werd enthousiast ontvangen door de pers.

Met zijn innovatieve benadering en brede muzikale interesses is Geerten van de Wetering een belangrijke en inspirerende musicus in de Nederlandse orgelwereld.


Over Amstel Quartet

Het Amstel Quartet is een internationaal gerenommeerd saxofoonkwartet uit Amsterdam, opgericht in 1997. Het ensemble bestaat uit Vitaly Vatulya (sopraansaxofoon), Olivier Sliepen (altsaxofoon), Bas Apswoude (tenorsaxofoon) en Harry Cherrin (baritonsaxofoon).

Het kwartet staat bekend om zijn avontuurlijke en veelzijdige benadering van muziek. Hun repertoire is breed en omvat onder andere werken uit de renaissance en barok, hedendaagse klassieke muziek, elektronische muziek, Arabische liederen, Franse chanson, filmmuziek en populaire stijlen. Het kwartet werken samen met componisten en brachten nieuwe werken in première van onder anderen Christian Lauba, Hugues Dufourt, Maxim Shalygin, Michael Torke, Reza Namavar en Georgs Pelēcis. Het kwartet won verschillende internationale prijzen, waaronder de Concert Artists Guild Management Award, de Kersjesprijs en de Gaudeamus International Interpreters Prize.

Met hun expressieve uitvoeringen en innovatieve programma's heeft het Amstel Quartet zich gepositioneerd als een van de meest kleurrijke en veelzijdige saxofoonkwartetten ter wereld.

Uitvoerenden

Geerten van de Wetering orgel

Amstel Quartet:
Vitaly Vatulya sopraansaxofoon 
Olivier Sliepen altsaxofoon 
Bas Apswoude tenorsaxofoon 
Harry Cherrin baritonsaxofoon

Meer in Amare

Palestrina 500 en Pärt 90

RIAS Kammerchor

wo 19 nov ’25 / 20:15

Die Dreigroschenoper

Opera Zuid

do 27 nov ’25 / 19:45

Minimal Rave

Dansen met Philip Glass en Louis Andriessen

zo 26 apr ’26 / 19:30

Wachtlijst