Verborgen kunst in Amare

Wist je dat in Amare ook blijvende kunstwerken te bewonderen zijn? Ze zijn vaak het resultaat van bijzondere workshops, performances of samenwerkingen uit de stad. Hier vind je er een paar en vertellen we het verhaal erachter.

De Amare Fontein

Carlijn Stortelder

Je hebt ‘m vast al eens gespot: de grote groen-gele fontein in de entreehal van Amare. De fontein is een geschenk van de Marokkaanse gemeenschap aan Amare, namens alle inwoners van Den Haag. Er stroomt gratis drinkwater uit van Dunea, voor iedereen in de stad. De fontein is er gekomen op initiatief van Mohammed Benabbou en Marko Fehres. Hij werd met de hand vervaardigd in Marokko, naar een ontwerp van Aziz Bekkaoui. De mozaïektegels van de fontein zijn gemaakt op een eeuwenoude wijze. Het geel en groen in de tegels verwijst niet alleen naar de vlag van Den Haag; deze kleuren komen ook terug in de ontwerpen van architect Berlage en in de Marokkaanse architectuur. Een mooie combinatie dus, die een brug slaat tussen verschillende culturen in de stad.

Het Puttertje 

© Eveline van Egdom

Julien de Casabianca 
2022

Op de begane grond van Amare, naast de kassa, vind je als je goed kijkt een opmerkelijk kunstwerk: Het Puttertje. Dit beeld werd geplaatst door Julien de Casabianca, die bekend staat om zijn street art met klassieke werken. Hij selecteert kunstwerken uit lokale musea over de hele wereld en maakt ze toegankelijk door ze toe te voegen aan het straatbeeld. Die filosofie vinden wij ook wel bij Amare passen: ook wij willen de muren tussen stad en podium afbreken.

Het werk dat De Casabianca voor Amare heeft uitgekozen, is Het Puttertje van Carel Fabritius, dat in het Mauritshuis hangt. De Casabianca plaatste dit werk toen hij in Amare een workshop gaf in 2022. Het Mauritshuis organiseerde toen, ter ere van haar 200-jarige jubileum, in samenwerking met The Hague Street Art vier grote muurschilderingen in Den Haag met onder andere deze kunstenaar.

There’s an elephant in the room

Summary IPCC - The lack of sense of necessity

© Eveline van Egdom

Johannes-Harm Hovinga
2022

Wanneer je dit kunstwerk voor het eerst ziet hangen op de 1e verdieping in Amare, komt het misschien een beetje abstract over. Maar er schuilt een bijzonder verhaal achter. Dit werk is namelijk het resultaat van een interactieve performance!

Tijdens de jaarlijkse VN-bijeenkomst over klimaat in Egypte in 2022 was kunstenaar Johannes-Harm Hovinga bij Amare te gast. Elf dagen lang versnipperde hij en plein public de volledige 3608 pagina’s van het klimaatrapport van de IPCC. Hiermee wilde hij de aandacht vestigen op de snelheid waarmee zo’n rapport weer wordt vergeten.

Hovinga nodigde mensen uit om met hem mee te doen en tegelijkertijd met hem te discussiëren over de klimaatproblematiek. “Het was interessant om te zien wat voor mensen hierop af kwamen. Iedereen heeft een eigen verhaal.” Met het resultaat van de performance maakte Hovinga vervolgens een kunstwerk, waarin hij alle stukjes confetti met de hand verwerkte.

Vorm

© Eveline van Egdom

Bier en Brood
2023

Op de muren van de Amare Studio vind je een bijzondere muurschildering. Terwijl je van de ene naar de andere kant beweegt, word je als het ware in het beeld getrokken. Het werk heet Vorm en is geïnspireerd door de architectuur van Amare. Achter Bier en Brood schuilt kunstenaar Koen Harmsma. Hij noemt het werk “een verkenning van de essentie van Amare – het samenspel tussen geluid, beweging en beeld dat zich binnen de muren van Amare bevindt.”

Op de zijgevel van het Lucent Danstheater prijkte jarenlang een iconische zwart-wit schildering van dezelfde kunstenaars. Toen het theater werd gesloopt om plaats te maken voor Amare, verdween daarmee ook de tekening. Bijzonder dus dat nu ook in Amare weer een muurschildering is te zien van Bier en Brood en ook in zwart-wit uitvoering.

Actuele exposities in Amare: