Skid & Wild Poetry in de pers

10 juni 2024, artikel

Eind mei organiseerde Amare samen met Holland Dance Festival drie optredens van het vermaarde GöteborgsOperans Danskompani. Het progamma bestond uit Skid van Damien Jalet en Wild Poetry van Hofesh Shechter. Lees hier de enthousiaste reacties in de pers.

Het beroemde Zweedse gezelschap GöteborgsOperans Danskompani zou je qua originaliteit, creativiteit en kwaliteit een zusje van Nederlands Dans Theater kunnen noemen. Op het programma stond Skid, de grote succesvoorstelling van Damien Jalet die zich afspeelt op een dansvloer die 34 graden gekanteld is, aangevuld met Wild Poetry, een nieuwe, enigzins romantische voorstelling van Hofesh Shechter.

Het publiek in het Danstheater in Amare was uitzinning enthousiast. De Volkskrant en de Theaterkrant deelden die mening. "In ‘Wild poetry’, de nieuwe choreografie van de bejubelde choreograaf Hofesh Shechter, ligt de nadruk op het collectief. In de subtiele afwisseling tussen vriendschappelijke motoriek en gewelddadige gebaren lees je verwijzingen naar Shechters jeugd in het conflictueuze Jeruzalem," kopt De Volkskrant in een viersterrenrecensie.

FIND
Deze voorstelling kwam tot stand dankzij FIND (Fonds Internationale Dans). In dit fonds bundelen Amare, Holland Dance Festival en Nederlands Dans Theater hun krachten om spraakmakende internationale dansproducties naar Den Haag te halen en Den Haag als dé dansstad van Nederland verder te profileren.

"Het programma waarmee GöteborgsOperans Danskompani Amare bezoekt is een studie naar het effect van de veranderende wereld op het lichaam. Het geweldige ensemble laadt de beide stukken, Skid van Damien Jalet en Wild Poetry van Hofesh Shechter, met indrukwekkende vertelkracht.

De schuin opgerichte vloer is een goed vehikel voor thema’s rond een wereld in verandering en de aanpassing die dat vraagt van de soorten die in die wereld leven. Het element zou tot een platte gimmick kunnen verworden, maar de precisie van de dansers, de heldere dramaturgie en de grote beeldende kracht (mede dankzij het licht van Joakim Brink) tillen het werk daar bovenuit.

Hofesh Shechter maakte Wild Poetry ook met het ensemble van GöteborgsOperans Danskompani. Het stuk ging daar afgelopen november in première en is nu in Nederland te zien dankzij een gezamenlijk initiatief van Amare, Holland Dance Festival en het Nederlands Dans Theater. Met een meesterlijk lichtplan van Tom Visser, opnieuw een sterke groep dansers en een ‘wilde’ positionering van de lichamen in de ruimte is het een dansstuk met grote zeggingskracht."

"Zeventien dansers wagen zich tijdens Skid (2017) – de eerste choreografie van het gepresenteerde tweeluik – drie kwartier lang in fraaie acrobatische dansformaties ongezekerd op deze artistieke skihelling.

In de subtiele afwisseling tussen vriendschappelijke motoriek en gewelddadige gebaren lees je verwijzingen naar Shechters jeugd in het conflictueuze Jeruzalem.

Onder de 38 dansers van dit sterke, hechte Zweedse gezelschap zitten een paar Nederlanders, afgestudeerd aan Codarts Rotterdam, zoals de ervaren Sabine Groenendijk en de jonge Iris Telting. Ook opvallend veel oud-NDT-dansers vinden hier onderdak, zoals de Fransman Auguste Palayer en de Portugezen Ivo Mateús en Miguel Duarte."

- Annette Embrechts voor De Volkskrant ****

Meer dans in Amare

 • Until we sleep

  Far from the norm / Botis Seva
  Tue 17 Dec / 19:45
  Danstheater , Den Haag
  Danstheater
  Tue 17 Dec ’24
  19:45
  Dates and times
 • Zona Franca

  Cia Suave / Alice Ripoll
  Tue 1 Apr / 19:45
  Danstheater , Den Haag
  Danstheater
  Tue 1 Apr ’25
  19:45
  Dates and times

Meer Amare Stories