WWOW
© Jérôme Séron

Moving Into Dance Mophatong | Robyn Orlin

We wear our wheels with pride and slap your streets with color
wo 29 mrt / 20:30 - 21:45
wo 29 mrt ’23
20:30 - 21:45

Choreografe Robyn Orlin groeide op in het door apartheid gespleten Zuid-Afrika, waar zij als kind zwarte mijnwerkers zag dansen voor een wit publiek. De beelden uit haar jeugd staan nog altijd op haar netvlies gebrand.

Eén van die beelden is er een van de jonge, zwarte Zoeloe-riksja’s die op hun kleine handkarren witte mensen vervoerden door de straten van Durban. Wat haar het meest opviel was niet zozeer de uitbuiting van de mens door de medemens in zijn meest rauwe vorm, maar de waardigheid van deze riksja chauffeurs, gekleed in geraffineerde kostuums die getuigen van een creativiteit en een wilskracht om het hoofd te bieden aan de vernedering. Getooid met pluimen, edelstenen, parels en koehoorns, ondermijnden ze zo de dehumanisering waar ze aan onderworpen werden.

Deze zwoegende mannen “leken te dansen, het lichaam zwevend in de lucht”, aldus Robyn Orlin. Door haar herinneringen te delen met een jonge generatie van Zuid- Afrikaanse dansers brengt zij een strijd voor waardigheid en gelijkheid die vandaag, zoals in het verleden, uiting geeft aan artistieke- en creatieve zelfexpressie.

Met acht jonge dansers en Rebecca Horn's Concert for Anarchy, een werk voor een vleugelpiano aan het plafond, herdenkt Orlin een zwarte geschiedenis.

Aftertalk in de foyer met Robyn Orlin en dansers o.l.v. MS ABA (Augustina Austin, zanger, presentator)

Ooievaarspaskorting

Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van deze voorstelling. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren. Choreografe Robyn Orlin

De controversiële choreografe, Robyn Orlin (1955), heeft in haar 20-jarige carrière de grenzen tussen beeldende kunst, performance en dans met regelmaat verlegd. Met haar doorgaans prikkelende en geestige voorstellingen, vaak een mix van disciplines, stal ze de harten van talloze toeschouwers over de hele wereld en ontving ze prijzen, waaronder de prestigieuze Britse Laurence Olivier Award.

Ze werkte samen met kunstenaars en gezelschappen uit alle hoeken van de kunsten, van popgroepen, tot folkmuziek ensembles en van klassiek gevormde dansers tot breakdancers en hip hoppers. Haar werk wordt gecoproduceerd door vele toonaangevende Europese podia, zoals bijvoorbeeld het Théâtre de la Ville de Paris, het Hebbel am Ufer in Berlijn en Montpellier Danse, en is te zien op talloze podia en festivals in de wereld.

In Johannesburg richtte ze Orlin’s City Theatre and Dance Group op. Ondanks het subversieve karakter van haar voorstellingen en het in Zuid-Afrika heersende conservatisme, behoort zelfs de National Arts Council tot haar vaste financiers. Robyn maakt zowel werk voor haar eigen gezelschap als op verzoek bij andere kunstinstellingen, waaronder de Opéra National de Paris.

Robyn Orlin zet de samenleving op het podium. Ze vertrekt bij het maken van werk altijd van de directe omgeving,  waar ze zich op dat moment ook bevindt. Zo creëert ze ruimte om het te hebben over thema’s als cultuur, geschiedenis en identiteit. Het publiek maakt vaak deel uit van haar voorstellingen.

Orlin is ook bekend om de lange titels van haar voorstellingen, waaronder “Daddy, I've seen this piece six times before and I still do not know why they're hurting each other” (1999), “When I take off My Skin ...” (2005), “Have you hugged, kissed and respected your brown Venus today?” (2011), “Beauty remained for just a moment then returned gently to her starting position...” (2012), “At the same time we were pointing a finger at you, we realized we were pointing three at ourselves...” (2014).

Robyn Orlin leeft en werkt in Berlijn, al blijft Johannesburg haar thuisstad en grootste inspiratiebron.

Credits

Choreograaf: Robyn Orlin
Dans: Moving Into Dance Mophatong
Dansers : Sunnyboy Motau, Oscar Buthelezi, Eugene Mashiane, Lesego Dihemo, Sbusiso Gumede and Masego Moloto
Video : Eric Perroys
Kostuums : Birgit Neppl Light : Romain de Lagarde
Muziek: Yogin Sullaphen et Anelisa Stuurman
Tour Manager: Thabo Pule
Stage Manager: Jean-Marc L’Hostis

Production : City Theater & Dance Group, MIDM - Moving into Dance Mophatong and Damien Valette Prod

Co-production : Festival Montpellier Danse, Tanz im August – 32. Internationales Festival Berlin, Chaillot – Théâtre National de la Danse, Le Grand T- Théâtre de Loire-Atlantique, Charleroi Danse - Centre chorégraphique de Wallonie – Bruxelles, Théâtre Garonne – Scène européenne, Château-Rouge – scène conventionnée d’Annemasse