© Jun Yoshimura

Sjostakovitsj 5

Residentie Orkest
Een symfonische mijlpaal
vr 2 feb / 20:15 - 22:00
vr 2 feb ’24
20:15 - 22:00
  • vr 2 feb ’24
    20:15 - 22:00
    Concertzaal
Het Residentie Orkest schittert vanavond met een topbezetting in meesterwerken van Rachmaninov en Sjostakovitsj.

Programma

Charles Ives The Unanswered Question
Rachmaninov Pianoconcert nr. 4
Sjostakovitsj Symfonie nr. 5

Alleen al de terugkeer naar Den Haag van de Japanse grootmeester Yutaka Sado is heel bijzonder. De dirigent debuteerde in 1998 bij ons. Yutaka Sado neemt uit eigen land pianist Kyohei Sorita mee, vurig pleitbezorger van het eigenlijk te weinig uitgevoerde Vierde pianoconcert van Rachmaninov. Yutaka Sado studeerde nog bij Leonard Bernstein. De chef-dirigent van het Oostenrijke Tonkünstler Orchester reist de hele wereld rond. Pianist Kyohei Sorita is winnaar van onder meer het prestigieuze Chopinconcours in Warschau.

Na het overweldigende Vierde pianoconcert van Rachmaninov zet de topdirigent je met de Vijfde symfonie van Sjostakovitsj aan het denken: is de Russische componist uit de twintigste eeuw nou voor of tegen het Sovjetregime? De sfeer van de symfonie is heroïsch, vlot en speels, maar onderhuids ook ironisch en onbestemd. Een beetje dubbelzinnig allemaal. Maar voor- en tegenstanders van de communisten waren onder de indruk. Inmiddels is het een van de bekendste symfonieën en vooral een van de spectaculairste orkestwerken ooit geschreven.

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Credits

Yutaka Sado dirigent
Kyohei Sorita piano