Das Wunder der Heliane

Nederlandse Reisopera
ma 6 nov / 19:00 - 22:10
ma 6 nov ’23
19:00 - 22:10
  • ma 6 nov ’23
    19:00 - 22:10
    Danstheater

De recensies van Das Wunder der Heliane spreken voor zich:

NRC ★★★ "Het vuur van Annemarie Kremer is voelbaar, ze draagt de voorstelling met haar vocale straalpracht en intense acteerwerk."

Volkskrant ★★★  - “Dat de musici en vooral de zangers een topprestatie neerzetten, staat vast.”

Dagblad van het Noorden ★★★★★ - "Das Wunder der Heliane' is geen opera, maar een ervaring, een verheven ideeënmengsel waar je in moet geloven"

Programma

Erich Wolfgang Korngold 'Das Wunder der Heliane' 

Korngolds vierde opera, Das Wunder der Heliane, was ongetwijfeld zijn meest ambitieuze project. Het libretto lijkt een beetje bizar, je moet het door de ogen van de tijdgeest van de jaren ’20 van de vorige eeuw bezien. Het is een hevig symbolisch verhaal, helemaal in de geest van het Interbellum, dat door Korngold in decadente en zwelgende muziek gevangen werd. De hoofdrol wordt vertolkt door niemand minder dan de internationaal vermaarde Nederlandse sopraan Annemarie Kremer.

Het mysterieuze, onaardse, buitennatuurlijke, het goddelijke, de uitvergrote emoties en de onverholen erotiek: het paste allemaal in die tijd. Ook de opofferingsgezindheid en het motto dat liefde alles overwint: zo niet nu, dan in het hiernamaals.

Erich Wolfgang Korngold (1897 – 1957) heeft lang in de vergetelheid doorgebracht. Zijn vader, de bekendste muziekcriticus in het Wenen van begin twintigste eeuw, riep hem al op vijfjarige leeftijd uit tot wonderkind. Die faam maakte de jonge Erick meer dan waar. Het ballet Der Schneemann dat hij op elfjarige leefijd componeerde, was een sensatie en zetten Wenen op z’n kop. Zijn derde opera Die tote Stadt (1920), die hij voltooide toen hij 23 was, bleek een doorslaand succes. In 1927 verscheen de opvolger: Das Wunder der Heliane.

Bezoek de inleiding voor meer achtergrondinformatie. Machteld van Bronkhorst gaat uitgebreid in op de ontstaansgeschiedenis van de opera, de muziek en het concept van de regisseur. Van 18:00 tot 18:45 in de Spinoza foyer.

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Inleiding
Machteld van Bronkhorst gaat uitgebreid in op de ontstaansgeschiedenis van de opera, de muziek en het concept van de regisseur. Van 18:00 tot 18:45 in de Spinoza foyer.

In de jaren ’20 van de vorige eeuw behoorde hij tot de populaire componisten. Het lot was hem echter niet goed gezind. Hij kwam in de dertiger jaren op de zwarte lijst van de Nazi’s te staan en vluchtte naar de Verenigide Staten, waar hij zich toelegde op het componeren van filmmuziek. In de jaren 80 en 90 werd zijn muziek ‘herontdekt’ De opera Die tote Stadt kreeg in 2019 in de uitvoering van de Reisopera lovende kritieken: Trouw ★ ★ ★ ★ ★ – “Meeslepend, ontroerend, spannend, opwindend, bloedmooi”  NRC ★ ★ ★ ★ – “Een in alle opzichten stijlvolle en aangrijpende operavertolking”

Credits

Artistiek team
Jac van Steen muzikale leiding
Fergus McAlpine arrangement   
Jakob Peters-Messer regie 
Nicole van den Berg choreografie 
Guido Petzold decor- & lichtontwerp
Tanja Liebermann kostuumontwerp 

Cast 
Annemarie Kremer Heliane 
NN Der Fremde
Darren Jeffrey Der Herrscher & Helianes Mann
Martina Mikelic Die Botin Alt 
Yorck Felix Speer Der Pfoertner Bass
NN Der blinde Schwertrichter
NN Der junge Mann 
Sander de Jong Richter1 
Gurgen Baveyan Richter2 
Wiebe Pier Cnossen Richter3 
Lucas van Lierop Richter4 
Stefan Astakhov Richter5
Artur Janda Richter6 
NN 1. Seraphische Stimme
NN 2. Seraphische Stimme 
Nicole van den Berg dans 

Consensus Vocalis koor 
Noord Nederlands Orkest orkest