Pirosmani: de Van Gogh van Georgië (8+)

Poti Valerian Gunia Professional State Theatre
GEORGIË FESTIVAL I.S.M. EUROPALIA GEORGIA
za 21 okt
za 21 okt ’23
 • za 21 okt ’23
  15:00
  Inleiding + voorstelling
  Amare Studio
 • za 21 okt ’23
  19:30
  Inleiding + voorstelling
  Amare Studio

Ruim een eeuw na de dood van de gerenommeerde Georgische Avant-garde schilder Niko Pirosmani vertellen drie marionetten en vier acteurs ons het tragische levensverhaal van de schilder. Een indrukwekkend en inventief poppentheater met weinig tekst, maar aan de hand van muziek en illustraties van Pirosmani’s schilderijen.

The movements of the puppets were so detailed and delicate that they started seeming alive at one point

IAPAR International Theatre Festival

Het tragische levensverhaal van de grote Georgische kunstenaar Niko Pirosmani, die in zijn kelder overleed, komt tot leven in dit poppentheater. Informatie over Niko Pirosmani werd verzameld na zijn dood. Dit betekent dat in het mythe-minnende Tbilisi niemand meer "ik wéét" kan zeggen over Niko Pirosmani. Dat is de reden dat, wanneer Georgiërs over Niko Pirosmani praten, we beginnen met "volgens de legende".

Volgens de legende plaatste Pirosmani in 1905, toen hij verliefd, verschillende karren gevuld met rode rozen voor het hotel Margarita de Sevres die op dat moment op theatertour was. Volgens de legende schilderde Pirosmani veel, maar kochten mensen vaker reclamebanners bij hem.

Het gezelschap nodigt het publiek uit om na de voorstelling ‘backstage’ te kijken naar de poppen en productie.

 

Inleiding door Koen Peeters

De voorstelling begint met een lezing van de Vlaamse schrijver en onderzoeker Koen Peeters. Hij schreef in opdracht van het Georgië Festival een roman over de avant-garde kunstperiode en Pirosmani zelf. 

   

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Garderobe en drankje
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.

Net als de schilderijen van Pirosmani was de kleur van het stuk monochroom en saai. Net als zijn personages was de plaatsing van de poppen in het stuk meestal frontaal. Hun gezichten laten ook geen bepaalde stemming zien en ze laten genoeg ruimte om na te denken en te fantaseren. Drie poppen en vier acteurs vertellen over het leven en het werk van Niko Pirosmani. Ze vertellen het met minimale tekst, met behulp van muziek en door de schilderijen van de kunstenaar te illustreren. De poppen die voor het stuk zijn gemaakt zijn innovatief en hun expressieve vermogens komen zo dicht mogelijk bij de mens. Het stuk Pirosmani heeft tot doel de specifieke artiest en Georgische cultuur onder de aandacht te brengen, evenals het poppentheater als kunstvorm. Het stuk is ter nagedachtenis van Pirosmani’s overlijden, wat dit jaar 100 jaar geleden is. 

Credits

Regie Elene Matskhonashvili 
Scenografie Guram Matskhonashvili 
Poppen schilder Vakho Koridze 
Muziek Sisters of Ishkhnelebi, HAMATSUKI

Cast 
Ani Andguladze 
Alika Tsekvashvili 
Irakli Kvergelidze 
Nika Kvaratskhelia 

Artistiek directeur State Theatre Ramaz Ioseliani
Algemeen directeur State Theatre Tengiz Khukhia