Mathilde Wantenaar: what’s new?

Festival Dag in de Branding
za 16 mrt / 15:00 - 16:15
za 16 mrt ’24
15:00 - 16:15
  • za 16 mrt ’24
    15:00 - 16:15
    Nieuwe Kerk

Ze is een van de opvallendste componisten van de jonge generatie: Mathilde Wantenaar. Als gastcurator van deze editie van Festival Dag in de Branding op 15 en 16 maart heeft Mathilde een spannend programma samengesteld van muziek waarvan zij vindt dat wij die moeten horen.

Dit concert maakt onderdeel uit van Festival Dag in de Branding. Het complete programma van 15 en 16 maart vind je op www.dagindebranding.nl


 

Programma

Amarante Nat I listen to the ocean and all I hear is you 
Mathilde Wantenaar Strijkkwartet nr 1 deel 2 
Rick van Veldhuizen Liederen voor mezzosopraan, altviool en cello 
Max van Platen Voor ik slaap 
Max van Platen Pianotrio 
Tijmen van Tol Pianokwintet 
Jan-Peter de Graaff 2 souvenirs voor mezzo-sopraan en piano 

Wantenaar vindt het belangrijk om in het festival ook werk van geestverwanten en generatiegenoten te laten horen, die net als zijzelf vaak geen beeldenstormers zijn en juist teruggrijpen op de traditie. Dat doet zij in dit programma What's new. Hoe noodzakelijk is vernieuwing eigenlijk – moet iedere componist een revolutionair als Monteverdi, Beethoven of Stravinsky zijn?
 
De componisten op het programma zijn Amarante Nat, Rick van Veldhuizen, Max van Platen, Tijmen van Tol, Jan-Peter de Graaff en Mathilde zelf. Hun stukken zijn hooguit een paar jaar oud – ja, dat noem je dan nieuwe muziek. 
 
In gesprek 
Rachel Pouwer (van o.a. NPO Cultuur) gaat tijdens dit programma in gesprek met Mathilde en haar collega componisten over wat vernieuwing in de muziek nu precies is. Waarom is het een wel nieuw en het ander niet? En wie bepaalt dat? Als we allemaal op dezelfde manier vernieuwen, hoe vernieuwend is dat dan nog? 

Ooievaarspaskorting  
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.   

 

Uitvoerenden

Jasperina Verheij mezzo-sopraan 
Rutger Jansen piano 
Pelargos Kwartet