De Vloer Danst (6 - 11 jaar)

Koninklijk Conservatorium
BIG BANG Festival
za 13 apr en zo 14 apr
za 13 apr ’24
en
zo 14 apr ’24
  • za 13 apr ’24
    11:00 - 16:30
    Kunstenplein
  • zo 14 apr ’24
    11:00 - 16:30
    Kunstenplein

Wat zijn de geluiden die we horen en voelen als we door knaagdieroren naar de wereld luisteren? De Vloer Danst is een levendige reis door het knaagdieroor en zijn ondergrondse funomenologieën.

Knaagdiergeluiden: hun ondergrondse communicatie
Jarenlang zijn de bodem en zijn ondergrondse geluidslandschappen veel stiller gebleven voor onze oren. Maar in feite is de bodem een sonore plek. Ruisen, krabben, bonzen, kauwen, spinnen, knorren... De bodem zoemt met de geluiden van talloze levende wezens, die een symfonie van organismale activiteit voortbrengen waar wetenschappers nu pas vat op beginnen te krijgen. Akoestische en seismische signalen spelen een belangrijke rol in de communicatie tussen knaagdieren. Deze onderaardse zoogdieren beschikken over een rijk vocaal repertoire: ze vertonen een opmerkelijke diversiteit in de productie van akoestische signalen, waaronder een breed scala aan vocalisaties voor verschillende doeleinden. Bepaalde soorten gebruiken ook het seismische kanaal (grondtrillingen) als communicatiemiddel, vooral voor communicatie over lange afstanden. De manier waarop dergelijke communicatiestrategieën zijn afgestemd op de akoestiek van hun leefomgeving benadrukt de ingewikkelde wisselwerking tussen hun zintuiglijke modaliteiten en de omgeving waarin ze gedijen.

Sonisch spel & dierlijke bioakoestiek
Speel, raak aan, voel, bouw, verbind, omarm, beweeg, loop, componeer, creëer of scharrel met de 'knaagdierpercussiekit'. Geïnspireerd door hun ondergrondse soundscapes, bestaat het uit een set van verschillende beweegbare units, die ofwel functioneren als dreuners of dansende stoelen. Staand, zittend, liggend, of gewoon door het aan te raken, kan men de geluiden die in de verschillende holen worden uitgestoten creëren, voelen en ermee vibreren.

Onderdeel van

Credits

Roc Montoriol creatieve concept & installatie
Siavash Jafari creatieve concept & installatie
Otso Aho creatieve concept & installatie
Uku Tuuling creatieve concept & installatie
Gaia Heichal creatieve concept & installatie

Hugo Morales project development
Irene Ruipérez project development