De Rechtvaardigen

Cappella Amsterdam en Berlage Saxophone Quartet
zo 4 mei / 21:00
zo 4 mei ’25
21:00
  • zo 4 mei ’25
    21:00
    Conservatoriumzaal, Den Haag

Met De Rechtvaardigen brengen Cappella Amsterdam, het Berlage Saxophone Quartet en schrijver Jan Brokken het verhaal van de Nederlandse consul Jan Zwartendijk die zijn leven op het spel zette voor de vrijheid van anderen. 

Programma

Pēteris Vasks, arr. Peter Vigh The Fruit of Silence
Lera Auerbach 72 Angels (selectie), 24 Ha’evayah, 16 Hakamiyah & 17 Leviyah, 50 Daniël & 52 Imamiyah, 36 Manadel, 20 Pahaliyah & 21 Nel’kaël, 22 Yeyaël
Pēteris Vasks Actus Caritatis
Dmitri Sjostakovitsj, arr. Max Knigge Uit de joodse volkspoezie, Op. 79: Nr. 3, Wiegenlied
Peter Vigh Zeven jaar en drie weken – de vlucht van Leo en Bella Adler

Zwartendijk is redder van duizenden levens, van Pools Joodse mannen, vrouwen en kinderen die naar Litouwen vluchtten en wanhopig een manier zochten om Europa te verlaten. Hij verstrekte visa waarmee Joden, met de Trans-Siberië Express, van Litouwen door de Sovjet-Unie naar Vladivostok, verder naar Japan en door naar Amerika, Shanghai en andere landen reisden en zo werden gered van de Holocaust.

Een indrukwekkend verhaal dat ook zal ingaan op de geredde Leo Adler en zijn Bella Hamburg, die na een zesjarige vlucht New York bereikten maar heimwee hielden naar hun oorspronkelijke continent en taal. Middels voordracht van Jan Brokken, ingevlochten in muziek voor koor en saxofoonkwartet, maken we in dit doorgecomponeerde concert mee hoe goede daden van één mens duizenden mensenlevens kunnen redden.

Garderobe en drankje  
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.  

Ooievaarspaskorting  
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.   

Credits

Cappella Amsterdam
Berlage Saxophone Quartet
Jan Brokken
verteller

Daniel Reuss
dirigent