Taartrovers Lab (2+)

Vier installaties van Taartrovers
Elke zondag vanaf 10:00
zo 19 feb - zo 19 mrt
zo 19 feb '23
-
zo 19 mrt '23

Iedere zondag kun je vier installaties van Taartrovers bezoeken op het Kunstenplein in Amare.

Kleine kinderen zijn grote onderzoekers. Bij Taartrovers mogen zij al hun zintuigen inzetten. In Amare vind je elke zondag vier installaties, speciaal ontwikkeld door Taartrovers, waarin je kunt komen ontdekken en spelen. Verwondering en verbeelding zijn het vertrekpunt en nodigen uit tot creativiteit.

Er is altijd iemand van Amare aanwezig bij de installaties, maar het is wel de bedoeling dat (groot)ouders/begeleiders van kinderen zelf hun kinderen begeleiden.

Over Taartrovers
Taartrovers ontwikkelt installaties speciaal voor jonge kinderen en is onder andere bekend van het Taartrovers Festival. De organisatie heeft zich ontwikkeld van pionier tot expert in actieve kunst- & cultuurbeleving voor het jonge kind. Taartrovers startte in 2003 als tweedaags Amsterdams kinderfilmprogramma en is inmiddels een zelfstandige organisatie die het hele jaar door programma’s ontwikkelt en realiseert waarin kinderen vanaf 2 jaar spelen met kunst en verbeelding.

Onderdeel van:
Jeugd & Familie

De installaties
De installaties van Taartrovers vormen een samenhangend geheel, een zogenaamd lab. Kinderen gaan in dit lab zelf op onderzoek uit. De installaties behoeven nauwelijks uitleg of instructie: kinderen zien intuïtief wat ze ermee kunnen doen. De kinderen zetten hun creativiteit in bij het maken van eigen beelden, bewegingen, kleuren, geluiden en verhalen. Intuïtief en al doende ontdekken de kinderen wat ze allemaal kunnen.

Binnen de doelgroep van twee tot zeven jaar zijn er natuurlijk veel verschillen in de wijze waarop kinderen spelen, ontdekken, creëren en onderzoeken. Omdat kinderen op talloze manieren kunnen deelnemen aan de installaties en er aandacht is voor verschillende manieren van expressie, voelt elk kind zich er thuis. Iedereen kan meedoen.

Muziek
Muziek geeft sfeer en beïnvloedt op krachtige wijze het gevoel. Kinderen kunnen met koptelefoons bewegen óf deelnemen aan de installaties, zodat de muziek een inspiratiebron is voor hun expressie.

Luchttekeningen
Op transparante panelen maken kinderen luchttekeningen, soms in samenspel met andere kinderen, of een ouder, die tekeningen aan de andere kant van het paneel aanvullen. Door meerdere panelen achter elkaar te plaatsen ontstaat een visuele doorkijk, met diepte. Oudere kinderen gebruiken de transparante platen soms om beelden van achter de plaat over te trekken. De koptelefoons met muziek bieden inspiratie voor het tekenen.

Zandtafels
Verschillende kleuren zand op lichttafels nodigen uit tot tactiel spel. Kinderen maken (samen) hoopjes zand, vegen het uit en tekenen met hun vingers. Het licht vanuit het tafelblad zorgt voor een magisch effect.

Geluidenhuisje
In dit huisje kunnen kinderen muziek maken met instrumenten en alledaagse voorwerpen. Om de kinderen met beeld te inspireren, wordt dit geprojecteerd op de vlakke semitransparante wand aan de voorzijde van het huisje.

Kopje koffie na afloop?
Tip! Combineer een bezoekje aan de Taartrovers speeltuin met een kop koffie in Brasserie Amare.