Slagwerk & snaren

Residentie Orkest
Van klassiek tot jazz
wo 5 okt 20:15 - 22:00
wo 5 okt '22
20:15 - 22:00
  • wo 5 okt '22
    20:15 - 22:00
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Milhaud raakte op reis geïnspireerd door een nieuw geluid en nam jazz mee terug in zijn werk. In een avond vol slagwerk en snaren word ook jij meegenomen.

Programma

Milhaud, La creation du monde (piano en strijkkwartet)

Cage, Third construction

Beethoven, Strijkkwartet nr. 10

Uitvoerenden

Chris Leenders, slagwerk

Martin Ansink, slagwerk

Murk Jiskoot, slagwerk

Mara Oosterbaan, viool

Orges Caku, viool

Timur Yakubov, altviool

Miriam Kirby, cello 

Snaren en slagwerk helpen de ziel in een nieuw ritme. Zo schreef Darius Milhaud in 1923 La Creation du Monde na een bezoek aan Harlem in New York. De vrijheid en originaliteit van jazz die hij daar hoorde, inspireerde hem om het Afrikaanse scheppingsverhaal in muziek te vatten. Met verschillende instrumenten laten zij Milhauds nieuwe wereld, vol jazz en bluesmelodieën, tot leven komen.

Deze experimentele vrijheid wordt opgevolgd door het befaamde, maar onorthodoxe slagwerk van John Cage’s Third Contruction. De musici van het Residentie Orkest geven zo ook tijdens de rest van de avond hun invulling aan het thema slagwerk en snaren.

Maar liefst vier slagwerkers nemen het bijzondere Third Construction voor hun rekening. Vervolgens klinkt het Strijkkwartet nr. 10 van Beethoven. De strijkers laten in eigen interpretatie het mooiste van Beethovens eigenschappen naar voren komen, in een meesterwerk dat ook op de erfgoedlijst van de Verenigde Naties prijkt.