Ein deutsches Requiem

Residentie Orkest
Friday Light
vr 5 mei 20:30
vr 5 mei '23
20:30
  • vr 5 mei '23
    20:30
    Amare, Den Haag
    Concertzaal
De dood had een grote invloed op het werk van Brahms. Zijn versie van de dodenmis is geschreven als troost voor hen die achterblijven.

Programma

Anja Bihlmaier - dirigent Katrien Baerts - sopraan Raoul Steffani - bariton Cappella Amsterdam Brahms - Ein deutsches Requiem

‘Zalig zijn zij die treuren, want zij zullen vertroost worden'. Met deze woorden uit Matteüs (5:4) opent Ein deutsches Requiem. Johannes Brahms schreef na de dood van zijn moeder een dodenmis die niet de dode naar een vredig einde begeleidt, maar steun biedt aan hen die zij nalaten. Juist daarin was voor Brahms Gods onvoorwaardelijke liefde te vinden. Hiermee vat Brahms een zachtere religieuze toon dan te horen is in klassieke requiems – de Duitse componist staat bekend om zijn vrijere religieuze opvattingen. Cappella Amsterdam zet een vredige toon voor allen die dat nodig hebben, onder leiding van Anja Bihlmaier, chef-dirigent van het Residentie Orkest. Solisten zijn Katrien Baerts en Raoul Steffani. Het is voor het eerst dat dit werk in de Concertzaal van Amare te horen zal zijn.