Bruckner & Beethoven

Residentie Orkest
Met sterpianist Arthur Jussen
vr 26 mei 20:00
vr 26 mei '23
20:00
  • vr 26 mei '23
    20:00
    Amare, Den Haag
    Concertzaal
Een eeuwenoud kunstwerk zo laten schitteren dat het fonkelnieuw wordt. Pianist Arthur Jussen zet zijn tanden in Beethovens Vierde pianoconcert – een titaan onder de pianostukken.

Programma

Richard Egarr - dirigent
Arthur Jussen - piano

One Minute Symphony
Beethoven - Pianoconcert nr. 4
Bruckner - Symfonie nr. 1 (1866)

Met het heldere, lichte Pianoconcert nr. 4 componeerde Beethoven een dialoog tussen piano en orkest. Het roept het beeld op van Orpheus die de wilde dieren temt, althans dat hoorde Liszt erin.

Dit pianoconcert is een werk dat na de première in vergetelheid raakte, en dankzij Mendelssohn vandaag de dag nog opgevoerd wordt. Met Arthur Jussen is dit meesterwerk in absoluut bekwame handen.

Het duurde lang voordat de precieze, perfectionistische Oostenrijker Anton Bruckner tevreden was met zijn compositie van de Eerste symfonie. De allereerste opvoering liet het publiek in diepe beroering achter.

Sinds lange tijd speelt het Residentie Orkest dit grandioze werk, waarmee ze samen met hun vaste gastdirigent Richard Egarr onze Brucknerreis vervolgen. Egarr weet het publiek als geen ander in zijn focus mee te slepen, in koortsachtige vervoering die deze klassieke meesterwerken oproepen.

Onderdeel van:

Symphonic Friday