Amare gaat de lucht in wegens herstelwerkzaamheden
Ja, dat lees je goed: Amare gaat de lucht in! Omdat de Concertzaal een paar millimeter meer is gezakt dan verwacht, wordt de zaal op 1 en 2 augustus twee centimeter de lucht in gehesen door bouwer Cadanz om herstelwerkzaamheden uit te voeren.
Alle zalen in Amare staan op een eigen fundering om geluidsoverdracht te voorkomen. Bij de Concertzaal en de Conservatoriumzaal zitten tussen de fundering en de zalen zogenaamde ‘trillingsdempers’. Die zijn meer vervormd dan was verwacht. Deze trillingsdempers worden nu vervangen en versterkt. In het geval van de Concertzaal moet de zaal hiervoor de lucht in.
Alle pilaren waar de Concertzaal op rust worden gestut zodat de zaal twee centimeter omhoog kan worden gehesen. De trillingdempers kunnen dan worden vervangen door dempers die zijn gemaakt van een stijver rubber.
Projectleider Jan-Hein Reefhuis van bouwcombinatie Cadanz legt uit dat het bij dempers van belang is om exact door te rekenen “dat ‘ie de belasting draagt die je ook in werkelijkheid gaat tegenkomen.” Hoewel de berekeningen vooraf bij benadering worden gemaakt, wordt de daadwerkelijk belasting pas definitief op het moment dat de constructie staat. In het geval van de zalen bleek de werkelijke belasting dus hoger dan de berekende belasting.
Een ingewikkelde operatie
De projectdirecteur van Cadanz spreekt van een ingewikkelde operatie: “Amare is al een heel complex gebouw an sich maar ook om in zo’n bestaand gebouw een concertzaal van vijftien miljoen kilo nog even op te tillen, dat is een enorme operatie.”
De Concertzaal rust op vijftien pilaren waar dempers in zitten. In die pilaren zitten welgeteld veertig dempers die allemaal vervangen moeten worden. Dat zal gebeuren op 1 en 2 augustus, dan gaat de zaal van vijftien miljoen kilo daadwerkelijk de lucht in. Dat klinkt wellicht wat spectaculairder dan het is, want de zaal wordt met zo’n klein beetje per keer de opgetakeld dat er nauwelijks iets van te zien zal zijn.
De werkzaamheden plaats tijdens de zomerstop van Amare, dus als bezoeker merk je er helemaal niks van.