Maduro: over de voorstelling

Het verhaal van George Maduro (1916 -1945)

De stadsopera Maduro is een samenwerking van Amare, het Residentie Orkest, De Dutch Don't Dance Division i.s.m. Kwekers in de kunst en Rabarber. Met andere woorden: er zijn veel verschillende mensen betrokken bij de productie van deze voorstelling. Hier zetten we ze voor je op een rijtje! 

George Maduro werd op Curaçao geboren en ging al jong met zijn gezin naar Nederland om naar de middelbare school te gaan. In 1934 start hij met een rechtenstudie in Leiden. Als de oorlog uitbreekt weert hij zich als militair in mei 1940 heldhaftig tegen het Duitse leger. Na de capitulatie van Nederland weigert hij  een Jodenster te dragen en uiteindelijk sluit hij zich aan bij het Nederlandse verzet. Zijn ongeremde strijdbaarheid leidt tot meerdere opsluitingen door de Duitse bezetter en uiteindelijk overlijdt hij in concentratiekamp Dachau in 1945, elf weken voor de bevrijding. 

De voorstelling Maduro vertaalt zijn levensverhaal naar het theater. Een verhaal van moed, vastberadenheid, onbaatzuchtigheid en vaderlandsliefde. En bovenal, een verhaal dat verteld moet blijven worden. In de muziektheaterproductie wordt zijn verhaal verweven met de geschiedenis van het ontstaan van Madurodam, waarvoor de bijzondere en sociale Bep Boon-van der Starp bergen verzette.

Achter de schermen

Maduro is een grote productie waarin wordt gedanst, gezongen en geacteerd natuurlijk. Dit betekent ook dat er veel verschillende mensen gemoeid zijn bij deze voorstelling. Van kostuumontwerpers tot dansers en van componisten tot  zangers. Hieronder vind je enkele gezichten achter de stadsopera. 

Doris Baaten, speelt Bep Boon-van der Starp. Doris Baaten draait al 40 jaar mee in de theaterwereld en staat voornamelijk bekend om haar grote musicalrollen. Zo speelde ze onder andere in Les Misérables, Evita en My Fair Lady.
Alexander de Jong, speelt George Maduro. De Nederlandse bas-bariton Alexander de Jong studeerde aan het conservatorium van Tilburg. Hij stond op het podium bij onder meer Holland Opera en de Nederlandse Reisopera.
Marlies Ruigrok, speelt Hedda de Haseth Möller. De afgelopen jaren speelde en zong Marlies in uiteenlopende producties. In 2019 maakte ze haar eigen voorstelling AZUL waarmee ze de Entreeprijs op Theaterfestival Boulevard won.
Max Bruins, speelt Anton (de broer van Hedda). Max begon op 16-jairge leeftijd zijn studie aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag. In 2022 soleerde hij o.a. tijdens de Noorderkerk-concertserie en werd hij gecoacht door Maarten Koningsberger. Voor Domestica Rotterdam zong hij de rol van Agenore in Mozart's Opera Il Re Pastore.
Frank Dolphin Wong, speelt Jossy Maduro. De Nederlandse bariton Frank Dolphin Wong studeerde klassieke zang aan de conservatoria Utrecht. Inmiddels heeft hij zo'n 70 rollen op zijn naam staan bij verschillende gezelschappen in Europa.
Herma van Piekeren, speelt Beca Maduro. Herma is cultureel ondernemer, dirigent en vocal coach. Ze is artistiek leider van de stichting Kunstklank Noordwijk en leidt jongeren op binnen kweekvijver Kleynoor Academy.
Joris van de Waterbeemd, onbekende soldaat. Als kind speelde Joris in de musical Droomvlucht. Naast eigen theater en comedy voorstellingen is hij ook verbonden aan verschillende muziekprojecten als frontman.
Jeroen Lopes Cardozo, regisseur. Jeroen regisseerde in binnen- en buitenland opera's van Mozart, Offenbach, Wagner, Benjamin Britten, Gian-Carlo Menotti, Vaughan Williams, Jean-Philippe Rameau, Purcell, Puccini, Poulenc, Beethoven, Johan Strauss jr. en Monteverdi.
Pieter van de Waterbeemd, Librettist. Voor televisie creëerde en schreef Pieter, samen met Maria Good en Hugo Heinen, de bekroonde serie Pleidooi. Voor de tv-serie Wet & Waan schreef hij vier afleveringen. Daarnaast schreef hij het script voor de film Sonny Boy.
Bob Zimmerman, componist. Bob Zimmerman schreef de muziek voor de films An Bloem en De Avonden. Ook schreef hij scores voor For my baby, Snapshots, Tirza en Süskind. Zeer succesrijk waren zijn scores voor de natuurfilms De Nieuwe Wildernis en Holland, Natuur in de Delta.
Boudewijn Ruigrok, theaterkoor Dario Fo. Boudewijn is muzikaal leider bij verschillende muziekvoorstellingen van Theater Rotterdam.
Rick Schoonbeek, dirigent. Rick Schoonbeek studeerde aan het Sweelinck Conservatorium in Amsterdam. Hij werkt als dirigent voor stichting Dario Fo en heeft de muzikale leiding gehad over verschillende voorstellingen.
Tanja Schwerdfeger, kostuum ontwerper. Tanja deed de vormgeving van de kostuums voor producties van Dario Fo, zoals Mistero Buffo, Carmen, Turnandot, Oresteia van Xenakis en meer.
Bernadette Kijzers, kostuum ontwerper. Bernadette werkte 30 jaar lang met veel plezier voor toneelgroep de Appel. De laatste jaren had ze daar de leiding over het kostuumatelier en ontwierp ze kostuums. Inmiddels heeft ze haar eigen bedrijf: Studio Phoenix.
Thom Stuart, choreograaf dansers. Thom Stuart is de artistiek directeur van De Dutch Don't Dance Division. Hij choreografeerde voor verschillende gezelschappen in binnen- en buitenland.

Bestel je kaarten

Meer Stories over Maduro: