Kunst in Amare: muurschildering 'Vorm'

© Eveline van Egdom

Op de muren van de Amare Studio, de repetitieruimte van het Residentie Orkest, prijkt al een tijdje een bijzondere muurschildering.

Het werk heet ‘Form’ en is geïnspireerd door de architectuur van het gebouw Amare. Het is volgens de kunstenaars “een verkenning van de essentie van Amare - de interactie tussen geluid, beweging en visuals die zich binnen de muren van het gebouw bevinden.”

Aangezien (dans)voorstellingen of concerten allemaal draaien om een reactie op geluid of op beweging, probeert de muurschildering de visuele representatie hiervan vast te leggen. Het stuk toont de richting van melodieën, de compositie van ritme en de dynamiek van geluid terwijl ze door de ruimte bewegen.

Optische illusie

Deze abstracte visualisatie van wat er achter de muren van Amare gebeurt nodigt je uit om het samenspel van beweging en geluid te ervaren als een optische illusie. Terwijl je van de ene naar de andere kant beweegt, wordt het beeld getransformeerd, waardoor verschillende hoeken en perspectieven zichtbaar worden. Je wordt in het beeld getrokken, alsof je achter de muren van het gebouw kunt gluren.

Geschiedenis

Misschien herinner je je het nog wel: op de zijgevel van het Lucent Danstheater prijkte jarenlang (sinds 2017) een iconische zwart-wit schildering. Deze werd gemaakt door dezelfde kunstenaars, Bier en Brood. In 2022 werd het Lucent Danstheater gesloopt om plaats te maken voor Amare, en daarmee verdween ook de muurschildering. Bijzonder dus dat nu ook in Amare weer een muurschildering is te zien van Bier en Brood en ook in een zwart-wit uitvoering.

Over de kunstenaars

Bier en brood is een Rotterdamse kunstformatie bestaande uit Koen Harmsma en Jelmer Noordeman. “Als Bier en Brood proberen we de grenzen van de beeldende kunst te verleggen door ingewikkelde computergegenereerde ontwerpen te vertalen naar fysieke vorm. Het gaat ons niet alleen om esthetiek, maar om het uitdagen van de noties van de werkelijkheid en het verkennen van de mogelijkheden van de menselijke verbeelding.” Je kunt meer van hun muurschilderingen bekijken op hun Instagram-pagina.

De muurschildering ‘Form’ werd gemaakt in februari 2023 en is te zien op de buitenmuren van de Amare Studio op de 3e verdieping.

➤ Bekijk meer verborgen kunst in Amare

Meer Amare Stories: