Expositie Authenticité

Monarchie en Koloniaal Verleden: Een Nieuwe Generatie en Nieuwe Perspectieven

Tentoonstelling za 7 t/m di 31 okt 2023
Locatie Amare, 1e verdieping

De tentoonstelling Authenticité, getiteld "Monarchie en Koloniaal Verleden: Een Nieuwe Generatie en Nieuwe Perspectieven", is samengesteld door de gewaardeerde Belgisch-Congolese kunstenaar David Katshiunga. Deze uitzonderlijke tentoonstelling, die op 6 oktober 2023 in Den Haag opent, werpt een krachtig licht op de schaduwen van het koloniale verleden en de blijvende gevolgen ervan.

Authenticité is een centraal onderdeel van het programma van het iAfrica Film Festival.  Dit festival vindt plaats van 13 tot 15 oktober 2023 in het Filmhuis Den Haag. 

Deze tentoonstelling belooft bezoekers mee te nemen op een ontroerende reis door kunst, geschiedenis en culturele reflectie. De kunstwerken in deze tentoonstelling, oorspronkelijk tentoongesteld in Antwerpen, België, hebben aldaar kunstliefhebbers betoverd. Met een scherpe focus op het Belgisch-Congolese koloniale verleden, daagde Authenticité later nationale vertegenwoordigers uit in het Federale Parlement van België in Brussel om diepgaande gesprekken aan te gaan over het proces van (de)kolonisatie.

Nu krijgt Nederland de eer om deze betekenisvolle tentoonstelling te verwelkomen. Authenticité nodigt bezoekers uit om de complexe erfenis van het kolonialisme te verkennen en biedt nieuwe perspectieven voor de toekomst. Het belooft een stimulerende dialoog op gang te brengen, waarbij parallellen worden getrokken tussen België en Nederland in hun omgang met hun koloniale geschiedenis.

We nodigen de bezoekers van harte uit om deel te nemen aan deze unieke ervaring en verken de kracht van kunst om donkere hoofdstukken van het verleden te verlichten en nieuwe wegen naar begrip en verzoening te openen.

Ontdek Authenticité door Afrikaanse ogen op het iAfrica Festival

Het iAfrica Festival, met trots georganiseerd door de Yangambi Foundation, heeft als missie de manier waarop de wereld het Afrikaanse continent bekijkt te transformeren. Ons festival is een viering van creativiteit, een platform dat verhalenvertellers in hun kracht zet, en een kans om Afrikaanse verhalen te omarmen vanuit een uniek perspectief.

Als onderdeel van onze toewijding om de diversiteit en rijkdom van de Afrikaanse kunst en cultuur te tonen, presenteren wij Authenticité. Deze tentoonstelling belooft je onder te dompelen in de levendige en prikkelende wereld van Afrikaanse creativiteit.

Over de Stichting Yangambi

De stichting Yangambi staat aan de voorhoede van culturele verkenning en herdefinieert het Afrikaanse continent via het  artistieke platform iAfrica Festival. De  missie is om mensen te verbinden met inspirerende Afrikaanse verhalen, of het nu is via film op het iAfrica Film Festival, of de podiumkunsten die muziek, dans, theater en gesproken woord omvatten, of de visuele kunsten die tot leven komen in tentoonstellingen van fotografie en schilderkunst.

iAfrica herdefinieert het verhaal, inspireert de jeugd ambitieus te dromen, verbindt, stimuleert en beïnvloedt de cultuur, bevordert kritisch denken, raakt harten, en stelt  stereotypen aan de kaak. Sluit je bij ons aan terwijl we een reis maken door Afrikaanse ogen en de authentieke, krachtige en dynamische verhalen verkennen die ons continent definiëren.

Ervaar Authenticité door Afrikaanse ogen op het iAfrica Festival, gepresenteerd door de stichting Yangambi. Het is tijd om een nieuw perspectief te omarmen en de ware essentie van Afrika te ontdekken.

Welkom bij iAfrica!

Tentoonstelling za 7 t/m di 31 okt 2023
Locatie Amare, 1e verdieping

Meer van Open Amare:

Share a folksong

Bernet Wilms en Anouk Vinders (leden van Canto Rodado Ensemble)

vr 1 dec ’23 / 19:30 - 22:30

Workshop PirosMania

In de voetstappen van de Van Gogh van Georgië

GEORGIË FESTIVAL I.S.M. EUROPALIA GEORGIA
za 21 okt ’23 / 13:00

Meer Amare Stories: