Dia da Liberdade!

Nationale viering en herdenking 50 jaar Portugese Anjerrevolutie

25 april 1974 is de dag waarop Portugal na 48 jaar dictatuur onder het conservatieve bewind van Salazar, weer een democratie werd. Daarom vieren we 50 jaar na die belangrijke datum samen met de Portugezen de vrijheid. Op donderdag 25 en zaterdag 27 april organiseert Amare in samenwerking met de Portugese Ambassade een speciaal programma, met onder andere muziek, lezingen en korte filmvertoningen.  

Na een periode van 48 jaar dictatuur, was een geweldloze staatsgreep, die bekend staat als de Anjerrevolutie, het begin van het democratische Portugal zoals we het vandaag de dag kennen. Ieder jaar vieren de Portugezen met veel vreugde en trots de Dag van de Vrijheid, o Dia da Liberdade, op 25 april.

Programma in Amare:

Geniet van sfeer en lokale delicatessen


Bezoek op zaterdag 27 april tussen 15:00-19:00 uur de Anjer Markt op het Kunstenplein (begane grond). Met kraampjes van Portugese producten en catering met de lekkerste lokale hapjes, zoals pasteis de nata. De markt wordt speciaal verzorgd door de Portugese ambassade in Den Haag.

Creatieve activiteiten voor de hele familie 
Op de markt staat ook een knutseltafel waar je welkom bent om zelf je eigen papieren anjer te maken! De knutselactiviteit is geschikt voor alle leeftijden en op inloop beschikbaar tussen 15:00-18:00.

Expositie

Van vrijdag 26 april t/m 6 mei is er een expositie bij Park 1 (bij de garderobe) met uniek beeldmateriaal over de roerige periode van begin jaren ‘60 tot aan de geweldloze Anjerrevolutie die het einde inluidde van de dictatuur in Portugal. Deze tentoonstelling is georganiseerd door de Portugese ambassade in samenwerking met het  Nederlandese Nationaal Archief en het Openbare Instituut Camões voor Samenwerking en Taal.

PROGRAMMA

 * = gratis toegankelijk

Donderdag 25 april 

Zaterdag 27 april