Breaking is nieuwste Olympische sport

Breakin' Convention 2024 © Belinda Lawley

Tijdens de Olympische Spelen van 2024 staat in Frankrijk voor het eerst 'breaking' op het wedstrijdschema. Een atletische en competitieve dansvorm uit de hiphopcultuur die je binnenkort ook in Amare kunt beleven tijdens de Breakin' Convention.

Breaking (ook breakdance genoemd) is ontstaan in het New York van de jaren ’70 van de vorige eeuw. Breaking kenmerkt zich door acrobatische bewegingen, waanzinnig voetenwerk en de belangrijke rol voor de DJ en MC (master of ceremonies) tijdens de battles. De dansstijl is een van de fundamentele elementen uit de hiphop waarvan ook DJ’ing, graffiti en (rap)muziek onderdeel uitmaken. 

Vanuit de Verenigde Staten heeft breaking zich de afgelopen vijf decennia wereldwijd verspreid. Het officiële Youtube-kanaal van de Olympische Spelen publiceerde onder de titel Breaking Life meerdere interessante reportages over crews en breakdance/hiphop cultuur in verschillende werelddelen.

Dans en breaking als sport

Met de tijd zijn de dansmoves steeds complexer geworden en nam het competitieve gehalte toe. Sinds de jaren ’90 worden er over de hele wereld competities gehouden, die de breaking aantrekkelijk hebben gemaakt voor een breed publiek, met de Olympische Spelen als kers op de taart. Lees hier een uitgebreid artikel over de ontwikkeling van de competitieve kant van breaking.

Dans blijft zich ontwikkelen en het atletische en vrijzinnige breaking heeft alles in zich om een populaire Olympische sport te worden. Hier in Den Haag houden we het onderdeel extra in de gaten, want de eerst geselecteerde b-girl (waarbij de b voor ‘breaking’ staat) die deel gaat nemen is de Haagse India Sardjoe, die danst bij het Haags HipHop Centrum en in 2023 het WK Breakdance in New York en in 2022 het EK in Manchester won.

Wat kun je verwachten tijdens de Olympische Spelen?

Aan de Olympische Spelen competitie doen 16 B-boys en 16 B-girls mee, ieder in hun eigen categorie. Ze gaan solo het dansduel aan. Een breaker doet zijn of haar ding, en de ander reageert daarop. De juryleden beoordelen de deelnemers op zes criteria: creativiteit, persoonlijkheid, techniek, variëteit, performativiteit en muzikaliteit. De wedstrijd vindt plaats op 9 en 10 augustus 2024 op Place de la Concorde in Parijs.

Van de straat naar het podium

Dus okee, breaking is een waanzinnige wedstrijdsport. Maar laten we niet vergeten dat het ook een artistieke uiting is en – net als andere elementen uit de hiphop – een manier om het leven en de wereld te observeren, vieren, ervaren, begrijpen, confronteren en becommentariëren. Met andere woorden: hiphop is een levenswijze, a way of life, een cultuur. 

Breaking is een artistieke uiting van de persoonlijkheid van de danser en er zijn dan ook veel dansers en choreografen die zich niet bezighouden met het wedstrijdelement. 

Steeds vaker zie je hiphop of hiphop elementen ook opduiken in de theaterzalen. Opvallend is ook de wederzijdse kruisbestuiving die plaatsvond en -vindt in de ontwikkeling van de dansvorm. Inspiratie wordt gehaald uit andere hedendaagse dansstijlen en andere vormen van beweging (bijvoorbeeld het Braziliaanse capoeira). Op hun beurt beïnvloeden ontwikkelingen uit de hiphopdans ook weer de dansvormen die al lang in het theater zijn te zien zijn.

Choreografen die hiphop naar de theaters brengen

Mooie voorbeelden van choreografen die breaking meebrengen in hun creaties voor de theaterzalen zijn in Nederland bijvoorbeeld Marco Gerris en zijn ISH Dance Collective, Shailesh Bahoran en zijn Illusionary Rockaz Crew (onder andere winnaar van de Zwaan voor meest indrukwekkende voorstelling 2023 met REDO) en Lloyd Marengo, die in 2023 een Gouden Zwaan ontving als waardering voor zijn grote en unieke bijdrage aan de dans in Nederland en zijn rol als wegbereider voor de hiphop community. 

NPO maakte in 2021 in de serie Dans met mij een aflevering over de invloed van breaking op hedendaagse dans. Internationaal bekend zijn bijvoorbeeld Anne Nguyen en haar Compagnie Par Terre en Kader Attou met zijn Cie Accrorap. Beide waren in afgelopen jaren te bewonderen in Lucent Danstheater en Amare. 

Breakin’ Convention presenteert (inter)nationaal toptalent

Binnenkort kun je je in Amare weer laten inpakken door hiphop en dans tijdens een nieuwe editie van het baanbrekende hiphopfestival Breakin’ Convention uit Londen. 

Beleef spectaculaire en vurige performances van internationaal bekende poppers, lockers, b-boys en b-girls en ontdek lokaal talent op dit speciale festival. Antoinette Gomis uit Frankrijk is een van de headliners van de Breakin' Convention NL Tour en ook is Ghetto Funk Collective van de partij! Jonzi D, de Britse hiphoptheaterlegende en artistiek leider van Breakin' Convention neemt samen met DJ’s, workshops en freestyle-sessies het hele theater over. Doe mee en vier de veelzijdigheid van de hiphopcultuur!

Bestel je tickets voor Breakin' Convention:

Breakin' Convention NL Tour ‘24

Baanbrekend hiphopfestival terug in Nederland

za 24 feb ’24 / 19:45 - 21:40

The Groove Get Down

Battle all dance styles

Breakin' Convention 2024
za 24 feb ’24 / 16:45 - 19:30

Meer Amare Stories: