Sculpturen van Lera Auerbach

Transmutations: Between Fragility and Permanence

Auerbachs werken gedreven door levenservaringen

Voor het eerst worden er diverse bronzen sculpturen van Lera Auerbach uit Wenen, Berlijn, Miami en New York samengebracht voor een unieke tentoonstelling in Amare.

Sculpturen van Lera Auerbach:
Transmutaties: Tussen Kwetsbaarheid en Permanentie

Vrijdag 13 t/m zondag 22 oktober
Foyer 2, Amare
Vrije toegang

Transmutaties: Tussen Kwetsbaarheid en Permanentie

In Lera Auerbachs caleidoscopische kunstuniversum ontmoeten we een betoverende dans tussen contrasten en consonantie, waar het cerebrale en het zintuiglijke voor altijd verstrengeld zijn in een symbiotische choreografie. Het is een ruimte van ongeëvenaarde artistieke vindingrijkheid, waar intellectuele strengheid naast emotionele resonantie bestaat en de grenzen overstijgt die vaak individuele media zoals beeldhouwkunst, muziek en literatuur isoleren. Elk element van haar werk—of het nu een bronzen sculptuur of een literaire compositie is—dient als een tak in haar uitgestrekte boom van creatief leven, bijdragend aan een overkoepelend verhaal dat even veelzijdig is als het met elkaar verbonden is. 
 
Haar sculpturen stralen uit van een intuïtieve kern die verfrissend onaangeraakt blijft door de beperkende normen van formele academische paradigma's. Auerbachs werk wordt gedreven door de som van haar levenservaringen. Een cruciaal moment was de verwoestende brand die in 2009 haar huis en studio in New York verwoestte, haar bibliotheek, muziekmanuscripten, persoonlijke bezittingen, kunstcollectie en concertvleugel vernietigend. Herrijzend uit de as vond ze in het act van beeldhouwen een cathartische uitlaatklep voor haar intense emotionele en psychologische staat. Deze artistieke pelgrimstocht dient als een getuigenis van haar veerkracht, een viering van de vernieuwing die voortkomt uit het confronteren van iemands eigen kwetsbaarheid en vergankelijkheid. 
 
In een fascinerend spel van materiaal en thema worden haar sculpturen vaak gegoten in brons—een metaal dat kracht, permanentie en onveranderlijkheid symboliseert. Deze keuze dient als een meeslepend tegenwicht voor haar verkenning van de fragiliteit, impermanentie en vergankelijkheid van het leven. Elk stuk is een tastbare manifestatie van deze spanning, een delicaat evenwicht tussen antithetische krachten. Ze worden arena's waarin ruwe emotionele energie en conceptuele strengheid botsen, resulterend in een alchemistische transformatie die het gewone verheft tot het buitengewone. 
 
Terwijl ze diepe duiken aanbiedt in de lagen van de menselijke psyche, functioneren haar werken tegelijkertijd als spiegels die haar eigen complexe zelf weerspiegelen. Elke sculptuur vat haar persoonlijke ervaringen samen net zo veel als het vibreert met universele resonantie, pulserend met de gedurfde vitaliteit die ons tijdperk definieert. Meer dan alleen esthetische stukken nodigen ze de waarnemer uit op een reis door de labyrintische complexiteiten van menselijke emoties, intellectuele overwegingen en sociale verhalen. 
 
Bovendien draagt Auerbachs kunst een extra laag van betekenis die voortkomt uit haar wortels. Geboren in de buurt van de regio die is getekend door het radioactieve besmettingsongeval bij de Mayak-plutoniumproductie-installatie, bevatten haar werken een onontkoombare ecologische ondertoon. Ze zijn zowel een uitdrukking als een waarschuwing, absorberend en reflecterend de milieu-issues die integraal zijn aan de tijdgeest die ze bewoont. 
 
Auerbachs sculpturale universum is in essentie een ingewikkeld tapijt dat diverse draden samenweeft: persoonlijke geschiedenis, emotionele intensiteit, materiële dialectiek, sociale commentaar en intellectuele diepgang. Het resultaat is een evocatief verhaal dat zich bezighoudt met een voortdurende interne dialoog, het verleden koppelend aan het heden, het persoonlijke aan het universele, en het abstracte aan het tastbare. Deze dynamische wisselwerking binnen haar oeuvre markeert Auerbach als een unieke stem in de hedendaagse kunstwereld—een stem die even meeslepend is als complex en even relevant als tijdloos. 
 
Tekst door: Ilona Oltuski 

Bekijk en beluister hieronder alle toelichtingen op de sculpturen:

Concerten tijdens het Lera Auerbach Festival

Seraphim Canticles & Gallows Songs

New European Ensemble, Nationaal Vrouwen Jeugdkoor & Berlage Saxophone Quartet

Lera Auerbach Festival
zo 22 okt '23 14:30

Vioolsolo's

Joseph Puglia

Lera Auerbach Festival
zo 22 okt '23 11:00

Flights of the Angakok

Nederlands Kamerkoor & Lera Auerbach

Lera Auerbach Festival / NATURE OF SOUNDS
za 21 okt '23 21:00

Sogno di Stabat Mater

New European Ensemble & Ensemble Academy Koninklijk Conservatorium

Lera Auerbach Festival
za 21 okt '23 19:15

Dreams of Airs

Ensemble Klang XL

Lera Auerbach Festival
za 21 okt '23 15:00

Pianotrio's 3 & 4

Delta Piano Trio

Lera Auerbach Festival
wo 18 okt '23 20:15 - 22:00

24 Preludes

Julian Rachlin, Ani Aznavoorian, Lera Auerbach

Lera Auerbach Festival
zo 15 okt '23 15:30 - 17:25

Meer over het Lera Auerbach Festival