© Foppeschut

Händels Esther

Amsterdam Baroque Orchestra
wo 23 okt / 20:15
wo 23 okt ’24
20:15
  • wo 23 okt ’24
    20:15
    Concertzaal

In oktober 2024 wordt Ton Koopman 80 jaar! Om deze grote mijlpaal muzikaal luister bij te zetten, presenteert het Amsterdam Baroque Orchestra & Choir het oratorium Esther, het allereerste Engelse oratorium van Händel, waarmee deze componist eigenhandig een nieuw genre creëerde. Esther is een schitterend oratorium dat zelden wordt uitgevoerd. Het is een schatkist vol energieke en gloedvolle muziek en daarmee een geweldig stuk om Ton Koopmans kunstenaarschap én zijn nog immer jeugdige geest te vieren.

Programma

Georg Friedrich Händel Esther

Esther is een puur muzikaal, avondvullend oratorium. Het stuk wordt concertant uitgevoerd, zoals dit ook in Händels tijd gangbaar was. Ton Koopman heeft voor deze uitvoering speciaal een nieuwe editie samengesteld, die bestaat uit een combinatie van een heel vroege versie uit 1720 [HWV 50a] en de grootschaliger versie uit 1732 [HWV 50b]. De Esther uit 1732 markeert het begin van het Engelse oratorium, een genre dat voordien nog niet bestond. Tijdens de jaren 1720 had Georg Friedrich Händel zich in Londen gevestigd als een succesvolle componist en producent van Italiaanse opera's. Giulio Cesare en Rodelinda zijn bijvoorbeeld bekende opera’s uit deze periode. Toen de aandacht van het Londense publiek voor Italiaanse opera in de jaren dertig van de zeventiende eeuw begon af te nemen, bedacht Händel iets nieuws voor zijn publiek. Hij combineerde een Engelstalig libretto met een bijbels onderwerp en voegde dit samen tot een nieuw werk met spectaculaire opera-elementen: drama, ontroerende aria’s en indrukwekkende koren.

Garderobe en drankje 
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.  

Seriekorting
Bestel alle concerten van de serie om gebruik te maken van 20% seriekorting.

Onderdeel van

Het libretto is gebaseerd op het toneelstuk Esther van Jean Racine. Het vertelt het verhaal van de joodse wees Esther, die koningin van Perzië wordt en haar volk weet te redden van een brute slachting door de kwaadaardige Haman. Händel geeft in zijn partituur op meesterlijke wijze de verschillende sferen en karakters weer. De aria’s en refreinen maken de liefde, wanhoop, wraak, woede, hoop en triomf van het aangrijpende verhaal voelbaar voor het publiek. Esther heeft ook een buitengewoon kleurrijke orkestpartituur, waaronder een aria met harp, en hoorns die echo's van Händels beroemde Water Music oproepen.

Ooievaarspaskorting 
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.   

Credits

Amsterdam Baroque Orchestra & Choir
Julia Lezhneva sopraan (Esther)
Maarten Engeltjes countertenor (Ahasverus / Mordecai)
Andreas Wolf bas (Haman)
Ton Koopman klavecimbel en dirigent