© Hideki Shiozawa

Sjostakovitsj 8

Residentie Orkest
vr 8 nov 20:15
vr 8 nov ’24
20:15
  • vr 8 nov ’24
    20:15
    Concertzaal
Laat je overdonderen door Sjostakovitsj’ Achtste, een symfonie van diepgang in donkere tijden. Ook schittert cello-icoon Mischa Maisky met Schelomo.

Programma

Nat Through Absence (wereldpremière)
Bloch Schelomo
Sjostakovitsj Symfonie nr. 8

Vanavond hoor je de kolossale, scheurende klanken van Sjostakovitsj’ Achtste symfonie. Een stuk dat geschreven is op bloed, vuur en staal tijdens de Duitse aanval op de Sovjet Unie in 1943, maar dat tegelijkertijd het kleine en persoonlijke weergeeft. Diepgang in donkere tijden, rauw en echt. Daarmee een absoluut bijzonder voorbeeld van hoe muziek je mee kan nemen in de geschiedenis en alle menselijkheid die daarachter schuilgaat.

Cellist Mischa Maisky is een levende legende die al vijftig jaar op alle grote podia soleert. Hij staat bekend om zijn expressieve, warme en virtuoze spel, waarmee hij de ziel van de muziek blootlegt. De weemoedige maar weelderige Schelomo is een perfecte match voor Maiskys instrumentale zangkunst (en gevoel voor flair). Een muziekstuk geschreven door Ernest Bloch in 1916, waarin de cello de stem en gedachten van koning Schelomo vertaalt in vaste, diepe tonen. Het orkest schildert de wereld om hem heen, het joodse volk dat terugspreekt. De avond​​ opent met nieuw werk van een van Nederlands bijzondere compositietalenten Amarante Nat, speciaal geschreven voor het Residentie Orkest: Through Absence.

Garderobe en drankje 
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.  

Ooievaarspaskorting  
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.   

Onderdeel van:
Symphonic Friday - Small
Symphonic Friday - Extra Large
Cello in de spotlight

Uitvoerenden

Antony Hermus dirigent
Mischa Maisky cello