Neem een kijkje

Benieuwd naar Amare? Neem een digitaal kijkje in de zalen of bekijk de zaalplattegronden.

Amare

Met vier theater- en concertzalen, een vergadercentrum, een groot aantal publieke ruimtes en twee horecagelegenheden, is Amare een groot cultuur- en congreshuis. Een instelling voor de podiumkunsten en tegelijk een middelbare school en een conservatorium voor muziek en dans. Een gebouw waar wel 6600 mensen tegelijk over de vloer kunnen zijn voor verschillende activiteiten.

Zuiverste geluidsbeleving
Elk van de vier zalen in Amare is los in het gebouw geplaatst. Zo blijven de geluidstrillingen binnen de zaal en ondervinden de zalen onderling geen hinder van elkaar. Voor de zuiverste geluidsbeleving zijn in alle zalen akoestische voorzieningen zoals plafonds, panelen en gordijnen aangebracht, die door de  bijzondere afwerkingen tegelijk de sfeer in de zalen bepalen. Elke zaal heeft aan de buitenzijde een bijzondere herkenbare afwerking. Zo is de afwerking van het Danstheater van bamboe, heeft de Concertzaal een goudkleurige metalen afwerking en is de Conservatoriumzaal gehuld in beton. Bij de zalen bevinden zich de foyers.

Studie- en lesruimtes
In Amare bevinden zich meerdere studie- en lesruimtes voor de muziek- en dansstudenten van het Koninklijk Conservatorium, eigen studio's voor de dansers van het Nederlands Dans Theater en een eigen repetitiezaal voor de musici van het Residentie Orkest.

Openbare ruimte
Op de begane grond van Amare loopt een overdekte, vrij toegankelijke ruimte van het Spuiplein helemaal naar de kant aan de Turfhaven. Hier bevinden zich de kassa, het Kunstenplein en een horecagelegenheid met terras. Onder het gebouw is een openbare parkeergarage en een openbare fietsenstalling. 

Danstheater

© Katja Effting

Het Danstheater (de theaterzaal) is een van de parels van het gebouw. Na de Concertzaal is dit de grootste zaal in Amare. Een deel van de stoelen bevindt zich op het balkon en daarom is de sfeer intiemer dan je misschien zou verwachten van een zaal met 1300 zitplaatsen. Sfeerbepalend is ook de kleurstelling. De antraciet grijze muren en goudkleurige stoelen in de ruimte zijn origineel voor een theaterzaal en geven de ruimte een moderne en warme sfeer. Extra aandacht is uitgegaan naar de akoestiek. De beweegbare akoestische panelen aan alle wanden zijn een blikvanger. In deze zaal is, net zoals in andere ruimtes in Amare, een patroon verwerkt dat naar de gevelarchitectuur verwijst. De buitenzijde van de zaal is rondom herkenbaar aan de opvallende bamboe afwerking.

In het Danstheater kun je de voorstellingen van het Nederlands Dans Theater en alle andere grote en middelgrote Nederlandse dansgezelschappen verwachten, aangevuld met internationale topgezelschappen. Hier zie je ook de allerbeste musicals, gezichtsbepalende cabaretiers, shows en familievoorstellingen. De zaal is ook uitermate geschikt voor congressen en presentaties.

➤ Bekijk de zaalplattegrond

Concertzaal

© Katja Effting

De Concertzaal ligt op de tweede etage en is de grootste zaal in Amare. Bezoekers kunnen in deze zaal zowel vóór het podium zitten, als rondom en zelfs achter het podium. Deze plekken bevinden zich op twee verdiepingen balkons, die zich rondom de hele ruimte uitstrekken.

De zaal is omgeven door akoestische panelen, waarvan het reliëf, net zoals de groene stoelen en het eiken parket, beeldbepalend is. De Concertzaal is multifunctioneel. Voor popconcerten kunnen de stoelen van de parterre de zaal uit, kan het podium worden vergroot en worden de -speciaal voor deze zaal ontworpen- mobiele bars in de zaal gereden. In de ‘klassieke’ opstelling met stoelen kunnen 1500 zittende mensen in de zaal terecht, in de ‘pop’-opstelling praat je al gauw over 2500 staande bezoekers.

Dit is de zaal waar het Residentie Orkest kan schitteren. Natuurlijk is in deze prachtige multifunctionele zaal veel ruimte voor andere grote nationale en internationale orkesten. De popprogrammering organiseert Amare in samenwerking met PAARD. Ook vinden in de Concertzaal congressen en presentaties plaats.  

➤ Bekijk de zaalplattegrond

Conservatoriumzaal 

© Jan Richard Kikkert

De derde zaal in Amare is de Conservatoriumzaal. Deze ligt op de vierde etage. De zaal is ovaalvormig en zeer flexibel te gebruiken. Bijvoorbeeld mét en zonder tribune, want die is inschuifbaar in de achterwand. Door al deze mogelijkheden heeft de Conservatoriumzaal een capaciteit van 300 bezoekers. De zaal heeft een ruwe ongepolijste sfeer: eiken parket, wandbekleding van houten akoestische stroken en stucwerk met beton. De gordijnen, die ook de zijkanten van de zaal kunnen bedekken zijn antraciet grijs. Dit is een zaal waarin je tot rust komt terwijl de voorstelling alle ruimte krijgt. 

De Conservatoriumzaal is de zaal van het Koninklijk Conservatorium. Hier kunnen zo'n 300 concerten en voorstellingen per jaar plaatsvinden, zoals de Young Talent Projects, audities en concerten van de verschillende afdelingen.

Amare Studio

© NOAHH, Jan Richard Kikkert

Eindelijk heeft het Residentie Orkest weer een repetitiezaal in eigen huis, de Amare Studio. Want dat is het doel van deze zaal, die ook 200 zitplaatsen voor toeschouwers heeft. De zaal heeft een frisse, lichte atmosfeer. Dat komt in de eerste plaats door het daklicht, waardoor er natuurlijk licht de ruimte binnenstroomt. Het licht in combinatie met de houten wanden geeft het de Amare Studio een enigszins Scandinavische ‘look en feel’. De sfeervolle afwerkingen van de wanden en het plafond met hout of betonlook stucwerk hebben een dubbelfunctie als akoestische panelen.

Naast (openbare) repetities van het orkest is deze zaal ook te huur voor congressen, bijeenkomsten en recepties.

Restaurant en Stadskantine

In Amare bevinden zich twee horecagelegenheden: op de derde verdieping de Stadskantine en op de begane grond Brasserie Amare by Luden.

De Stadskantine is de kantine voor de dansers, musici, scholieren en alle medewerkers van Amare, maar is ook openbaar toegankelijk. Iedereen kan daar de hele dag terecht voor een koffie, een lunch of een dagmenu. Zo kan de Stadskantine van Amare ook zomaar jouw favoriete hang-out worden.

Op de begane grond bij de Spui-ingang van het gebouw vind je de tweede horeca gelegenheid: Brasserie Amare by Luden. Hier draait alles om liefde voor eten en gastvrijheid. Je kunt er de hele dag terecht voor koffie, lunch en diner.

Publieke ruimtes

Amare heeft veel publieke ruimte, die de hele dag toegankelijk is voor iedereen. Tussen het Spuiplein en de Turfmarkt heeft Amare één grote doorgang waar je altijd door kunt lopen. Aan de kant van het Spuiplein is de ruimte breed met een lange in de wand geïntegreerde houten bank. Daartegenover bevindt zich het Kunstenplein, waar vaak doorlopende exposities te bewonderen zijn.

Richting Turfhaven zie je rechts een grote trap van beton en hout, die we ook wel de Tribunetrap noemen. Hier vinden vaak concertjes of optredens plaats. Bij de roltrappen kun je naar boven, naar het garderobegebied en de zalen. En als bezoeker kun je ook helemaal naar boven gaan, naar de Stadskantine op de derde verdieping.

Het idee van de verschillende elementen, doorgangen en hoekjes in de publieke ruimte is dat Amare voelt als een stad, waar je door laantjes en over pleinen kan dwalen en voor onverwachte verrassingen komt te staan. In de publieke ruimtes vinden vaak gratis toegankelijke programma's plaats onder de noemer Open Amare. Dit kan variëren van urban tot klassiek of yoga. De artiesten zijn professionals en amateurs, Haags en van elders. Iedereen is welkom. Amare is een huis voor heel Den Haag.

Nieuwe Kerk

© Berbera van den Hoek

Aan de overkant van het Spuiplein, recht tegenover Amare, bevindt zich een van de mooiste kerken van Den Haag, de Nieuwe Kerk. Deze unieke locatie is een thuis voor bijzondere muzikale ontmoetingen, mede dankzij het goede zicht op de musici en de intieme sfeer. De uitstekende akoestiek maakt een bezoek aan een concert in de Nieuwe Kerk tot een onvergetelijke beleving.

Bekijk ook: