What's in a name

Waarom heet een Onderwijs- en Cultuurcentrum (OCC) aan het Spui in Den Haag Amare? Aan het bedenken van een naam voor zo’n divers complex is een heel proces vooraf gegaan.

Veelzijdig gebouw
Natuurlijk cirkelden er wel wat namen rond voor dat OCC aan het Spui, maar een goede naam was er nog niet bij. Veel namen vielen af door de multifunctionaliteit van het gebouw. Amare is een gebouw dat een opleiding is, maar meer dan dat. Een gebouw dat een theater is, maar meer dan dat. Een gebouw dat een toporkest herbergt en een wereldberoemd dansgezelschap, maar ook altijd meer dan dat alleen.

Uiteindelijk besloten de directies van Zuiderstrandtheater, Koninklijk Conservatorium, Residentie Orkest en Nederlands Dans Theater het naamgevingsbureau Skriptor Zigila in de arm te nemen. Ondanks hun eigen totaal niet te onthouden naam staat dit bureau voor bekende merken als: Ziggo, NL-alert, Jillz en NRC.next.

Wat is een goede naam?
Waar moet een goede naam aan voldoen? Dat is best lastig te zeggen. Wel zie je dat namen vaak op een plek duiden (De Haagse Hogeschool), de inhoud en/of de status van een organisatie benadrukken (Stadstheater Zoetermeer), verwijzen naar een belangrijk persoon of godheid uit het verleden (Erasmus Universiteit Rotterdam, Luxor Theater Rotterdam), maar ook een naam, die helemaal vanuit de fantasie ontsproten is kan een goede naam zijn (Mooi Weer & Zo.). En tot slot kan je kiezen voor een naam die associaties oproept. Het liefst associaties die iets met de inhoud te maken hebben natuurlijk. En dat is waar onze directies uiteindelijk voor zijn gegaan.

Betekenis Amare
Amare is een naam die allerlei associaties oproept. Zo betekent Amare in het Italiaans ‘liefhebben’. ‘Mare’ verwijst natuurlijk ook naar Den Haag als stad aan zee. Op Google vind je meer betekenissen. In de VS wordt Amare gebruikt als meisjesnaam en in die context betekent het ‘voor altijd’. Amare is een huis voor de (podium)kunsten en de ambitie is een huis voor heel Den Haag te zijn. Iedereen moet zich welkom voelen in Amare, zich vrij voelen, zichzelf kunnen zijn. En om die reden vonden wij de vondst die ontwerpbureau Silo deed de mooiste: Amare: am, are. Want het is precies deze associatie, die de lading dekt. 

Meer over het merk Amare     Neem een kijkje in de zalen