Highlights van Amare (3): Bouwstenen

Meer Highlights:

Gek genoeg is stilte heel belangrijk op een plek waar veel geluid wordt gemaakt. Om geluidsoverlast te voorkomen tijdens gelijktijdige optredens of repetities, heeft Amare een speciale interne constructie. Van buitenaf lijkt het gebouw één geheel te vormen. Maar als je binnen goed rondkijkt…

Meerdere gebouwen onder één dak: zo laat Amare zich het beste omschrijven. Om op meerdere plekken in Amare gelijktijdig op te kunnen treden, zonder dat iedereen daar last van heeft, is absolute stilte een vereiste. Om dit voor elkaar te krijgen, zijn de zalen los van elkaar opgebouwd.  Eigenlijk zijn de Concertzaal, het Danstheater en de Conservatoriumzaal allemaal een gebouw op zich. Elk ‘gebouw’ heeft zijn eigen fundering. De ruimtes tussen de gebouwen zorgen ervoor dat geluidstrillingen niet overslaan naar de andere zalen.

Weetje: Je herkent de speciale tussenruimtes aan de zilveren gootjes op de vloer in Amare. Gevonden? Kijk dan omhoog en ontdek de ruimte tussen de ‘gebouwen’.

Weetje: Ook rondom de repetitieruimtes in Amare zit een dubbele wand met daartussen een lege ruimte. Dit heeft niet alleen een geluiddempend effect maar is ook nog eens goed voor de isolatie. Het draagt dus ook bij aan de duurzaamheid van het gebouw.

Weetje: De Conservatoriumzaal ligt bovenin Amare. Om contact met de onderliggende Theaterzaal te voorkomen is de fundering van deze zaal als een soort stolp om de zaal heen gebouwd.