©Dasa Wharton

Forgotten Land / No More Play, Petite Mort / Symphony of Psalms

The Norwegian National Ballet
The Early Works - 1978-1991 - Jiří Kylián
wo 18 jun en do 19 jun
wo 18 jun ’25
en
do 19 jun ’25
  • wo 18 jun ’25
    19:45
    Danstheater, Den Haag
  • do 19 jun ’25
    19:45
    Danstheater, Den Haag

Van land dat wordt verzwolgen door de zee naar de vergeten taal van een onontdekt spel. Van de vergankelijkheid van het leven naar een overlevingskit voor het menselijk bestaan. In dit eerste deel van het bijzondere Jiří Kylián retrospectief voert het Norwegian National Ballet ons mee op een reis langs de wortels van de mensheid én die van de choreograaf.  

Het melancholische Forgotten Land is geïnspireerd door land dat langzaam wordt overgenomen door water en Edvard Munch’s schilderij The Dance of Life, waarin aan de waterkant een vrouw wordt afgebeeld in drie fases van haar leven. Het stuk symboliseert het komen en gaan in het leven en relaties, tot leven gebracht in de bewegingen van zes koppels op de muziek van Benjamin Brittens Sinfonia da Requiem. Met No More Play worden we meegevoerd in een choreografisch spel van lichaam, geest, geluid en licht in tijd en ruimte. Het is een spel waarvan de regels onbekend zijn en die gaandeweg geleerd moeten worden – een metafoor voor de essentie en onvermijdelijkheid van het leven.  

Gemaakt op de twee meest populaire sonates van Mozart, beschrijft Petite Mort op poëtische wijze de extase van seksuele gemeenschap. Het is een ervaring die in verschillende talen wordt beschreven als de ‘kleine dood’, het moment waarop we ons beseffen dat onze levens maar kort zijn. In prikkelende en indrukwekkende duels tussen danser en floret brengt Kylián een ode aan de eindigheid van ons bestaan. Afsluiter Symphony of Psalms verbindt het menselijke met het goddelijke. In een doorlopend aanzwellen en terugtrekken gaan de door een koor en orkest vergezelde dansers volledig op in de symfonie van Stravinsky.  

Garderobe en drankje  
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.  

Dit bijzondere tweedelige Kylián Retrospectief wordt gepresenteerd door Holland Dance Festival en Kylián Productions, mogelijk gemaakt door FIND: International Dance Productions.

De choreografieën in het tweede deel tonen ons de complexiteit van het grensgebied. Balancerend tussen uitersten wordt het spanningsveld tussen kunst en kunstmatigheid, rede en emotie, gezondheid en ziekte verkend.

Ooievaarspaskorting  

Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.