Staconcert in de Concertzaal © Parcifal Werkman

2023 succesvol jaar voor Amare

26 februari 2024, artikelen

Ruim twee jaar geleden opende Amare de deuren. Het grootste cultuurgebouw van Nederland op een toplocatie in het centrum van Den Haag maakt de culturele en zakelijke ambities waar.

De akoestiek van de Concertzaal wordt nationaal en internationaal geroemd. Het veelzijdige programma trok in het afgelopen seizoen ruim 300.000 bezoekers voor 1.311 activiteiten. Amare is ook het eerste volledig duurzaam gebouwde cultuurcomplex in Nederland. 

“Amare is twee jaar open en wat maakt het ons blij te zien hoe het gebouw steeds meer tot leven komt. De gedroomde plek waar mensen samenkomen voor muziek en dans is er nu écht. De laatste maanden zien we steeds vaker uitverkochte zalen, is de Brasserie dagelijks open en zorgen de activiteiten van Open Amare voor een stroom aan bezoekers en ontmoetingen.”

  • Leontien Wiering, directeur a.i. van Amare

Waar kwamen de bezoekers voor?

Het merendeel van de bezoekers bezocht een cultureel programma. Het programma van Amare en huisgezelschappen Residentie Orkest en Nederlands Dans Theater trok ruim 220.000 bezoekers. Het gratis programma van Open Amare in de openbare ruimte trok 48.065 bezoekers. Daarnaast waren er een enkele honderden commerciële events, educatieve activiteiten en vele rondleidingen.

Culturele hoogtepunten

Amare kenmerkt zich door een veelzijdig aanbod aan muziek en dans, van internationale topklasse tot enthousiaste amateurs. Het Residentie Orkest en Nederlands Dans Theater hebben de zalen inmiddels goed ingespeeld met prachtige concerten en voorstellingen. Daarnaast waren vele hoogtepunten te zien, zoals het iconische werk The Rite of Spring van choreografe Pina Bausch uitgevoerd door Afrikaanse dansers, de Hohe Messe door het wereldberoemde Bach Collegium Japan, de community productie Alice in Escherland door De Dutch Don’t Dance Division en het Lera Auerbach Festival rond de vijftigste verjaardag van de gelijknamige componiste.

Nieuw Haags poppodium

Met de Concertzaal is Den Haag ook een poppodium rijker: de stoelen gaan uit de zaal, de bars erin. Met maar liefst 2.500 bezoekers per concert zorgden artiesten als SWANS, DI-RECT en Pixies voor volle zalen. Deze concerten organiseert Amare samen met PAARD.

Open Amare 

Sinds de opening heeft Amare zich gestaag ontwikkeld tot een bruisend centrum, waar mensen komen voor voorstellingen en concerten in de zalen, maar ook voor de activiteiten in de publieke ruimtes. Samen met lokale partners biedt Amare onder de naam Open Amare een divers en gratis aanbod voor iedereen. Bij Open Amare krijgt de creatieve energie van Den Haag een podium: er zijn lunchconcerten door de leerlingen van het Koninklijk Conservatorium, de ontspannen bewegingen van Dao Lu, salsa voor ouderen en jazz in Brasserie Amare. Ook zijn er regelmatig exposities en installaties te zien. Bij Open Amare gaat het om doen en meedoen en alle programma’s zijn gratis toegankelijk.

 

Binnenkort in Amare

Dao Lu - Fire Dragon Den Haag

Elke donderdag / 12:30

do 20 jun ’24 - do 26 sep ’24

RYAN ADAMS

SOLO 2024

di 1 okt ’24 / 20:15

Skid by Damien Jalet & Wild Poetry by Hofesh Shechter

GöteborgsOperans Danskompani

wo 29 mei ’24 - vr 31 mei ’24

Cyrillus Kreek

Ests Filharmonisch Kamerkoor

za 23 mrt ’24 / 20:15 - 21:40

Meer Amare Stories