The Rite of Spring | Pina Bausch

common ground[s] | Germaine Acogny & Malou Airaudo
do 12 jan - zo 15 jan
do 12 jan ’23
-
zo 15 jan ’23

Amare en Holland Dance Festival presenteren het iconische programma: The Rite of Spring in de beroemde choreografie van Pina Bausch op de meesterlijke muziek van Stravinsky en het duet common ground[s] van Germaine Acogny en Malou Airaudo, dat zij samen dansen. Deze productie is een samenwerking van Pina Bausch Foundation, Ḗcole des Sables en Sadler’s Wells. Na Londen, Parijs en Canada komt deze grootse productie nu naar Nederland waar het exclusief te zien is in Amare.

In Filmhuis Den Haag is vanaf 8 januari de documentaire Dancing Pina te zien.

Bekijk voor meer informatie het online programmaboekje

It’s both real and a work of incredibly structured dance, and here the dancers endow it with deep humanity and supreme skill.

The Guardian

Stravinsky's meesterwerk, een embleem van de moderniteit, heeft met zijn buitengewone aardse kracht generaties hedendaagse choreografen geïnspireerd. Dit "grote heidense heilige ritueel", in de woorden van de componist zelf, is een mijlpaal in het werk van Pina Bausch. Gedurende enkele maanden heeft een team van dansers van het Tanztheater Wuppertal in de École des Sables in Senegal, de essentie van de door Bausch in 1975 gechoreografeerde Rite met 36 vertolkers uit 14 Afrikaanse landen herleefd en gedeeld. Op het met aarde bedekte podium botsen mannelijke en vrouwelijke dansers en voeren een wilde en poëtische strijd die culmineert in het offer van de ‘Uitverkorene’.’ 

Om de avond te openen is common ground[s] getuige van de ontmoeting tussen Germaine Acogny, first lady van de hedendaagse Afrikaanse dans en oprichtster van de École des Sables, en Malou Airaudo, een icoon van het eerste uur van Tanztheater Wuppertal. Het lot van twee vrouwen en twee danstradities vervlechten zich in een gevoelig en ontroerend duet, dat hun verbondenheid en rijke respectievelijke geschiedenis weerspiegelt.

Deze dansvoorstelling is te zien dankzij het Fonds Internationale Dans (FIND). Amare, Holland Dance Festival en Nederlands Dans Theater bundelen in dit fonds hun krachten met als doel spraakmakende internationale dansproducties in Amare te presenteren en Den Haag als de dansstad van Nederland te profileren.

This cast, a tight community assembled from scratch, is immersed in both wrenchingly abstracted and realistic movement. ★★★★ THE GUARDIAN

As the community of dancers build to a climax, a sense of foreboding in the air, the combination of grace and visceral fury in their movement is electrifying. ★★★★ THE TIMES

The Rite of Spring, exactly the same choreography that Pina Bausch premiered in 1976, seemed last night more tragic and spectacular, more thrilling and perhaps also, favourably, more out of control. EL PAÍS ON THE RITE OF SPRING

Oorspronkelijk stond deze voorstelling gepland in het Holland Festival van 2020. Door de coronaepidemie is die niet doorgegaan.

 

Gratis inleiding
12, 13 en 13 januari / 19:45
Inleiding door Annette Embrechts of Lot Siebe 
15 januari / 13:15
Inleiding door Annette Embrechts 
Er is beperkt plek bij de inleidingen en vol = vol helaas

Q&A na afloop
12, 13 en 14 januari /22:10
Q&A door Samuel Wuersten met artistiek betrokkenen en dansers (taal: ENG/FR)

Credits

The Rite of Spring 
Choreografie: Pina Bausch
Muziek: Igor Stravinsky
Decor en kostuums: Rolf Borzik
In samenwerking met: Hans Pop
Wereldpremiere: 3 December 1975, Opera House Wuppertal

Restaging  
Artistieke leiding: Jo Ann Endicott, Jorge Puerta Armenta, Clémentine Deluy
Repetitors: Çağdaş Ermiş, Ditta Miranda Jasjfi, Barbara Kaufmann, Julie Shanahan, Kenji Takagi

common ground[s]  
Choreografie en dans: Germaine Acogny, Malou Airaudo
Componist: Fabrice Bouillon LaForest
Kostuumontwerp: Petra Leidner
Licht design: Zeynep Kepekli
Dramaturgie: Sophiatou Kossoko

Een Pina Bausch Foundation, École des Sables & Sadler’s Wells productie

in coproductie met Théâtre de la Ville, Paris; Les Théâtres de la Ville de Luxembourg; Holland Festival, Amsterdam; Festspielhaus, St Pölten; Ludwigsburg Festival; Teatros del Canal de la Comunidad de Madrid, Adelaide Festival and Spoleto Festival dei 2Mondi.

Het project kon tot stand komen danbkzij de German Federal Cultural Foundation, the Ministry of Culture en Science of the German State of North Rhine-Westphalia, en het International Coproduction Fund van het Goethe-Institut, en de medewerking van Tanztheater Wuppertal Pina Bausch.

Photos: Maarten Vanden Abeele © Pina Bausch Foundation
Music Published / Licensed by: © Boosey & Hawkes, London / Albersen Verhuur B.V., ’s-Gravenhage