© Stuttgarter Ballett

The Stuttgart Ballet

One Of A Kind
Thu 13 Apr - Sat 15 Apr
Thu 13 Apr '23
-
Sat 15 Apr '23

One Of A Kind biedt een zeldzame kans om een avond lang te genieten van de danskunst van meesterchoreograaf Jirí Kylián. Met trots presenteren het Holland Dance Festival en de Kylián Foundation het wereldberoemde Stuttgart Ballet, dat exclusief in Parijs, Londen en in Amare Den Haag te zien is.

One Of A Kind biedt een zeldzame kans om een avond lang te genieten van de danskunst van meesterchoreograaf Jirí Kylián. Met trots presenteren het Holland Dance Festival en de Kylián Foundation het wereldberoemde Stuttgart Ballet, dat exclusief in Parijs, Londen en in Amare Den Haag te zien is.

"Hoe kan een individu bestaan in een groep van andere individuen?"
Dat is de vraag die Jirí Kylián onderzoekt in One of a Kind. In One Of A Kind geeft hij ons poëtische, hypnotiserende dans die aanzet tot emoties en reflectie. Is er ruimte voor het individu in de veelheid van de massa? Maar tegelijkertijd: Wie zijn wij zonder anderen?

One Of A Kind is in 1998 in opdracht van de Nederlandse overheid gemaakt ter gelegenheid van de 150-tigste verjaardag van de Nederlandse Grondwet. Net als de grondwet zelf, is dit werk van grote en tijdloze betekenis. One Of A Kind is een van de weinige avondvullende werken in Kylián's oeuvre. Het omvat het hele spectrum van Kylián's choreografische vocabulaire, van wild en dierlijk tot teder en elegisch, van sneller dan menselijk mogelijk tot slow motion, van fragiel en ingewikkeld tot spectaculair en virtuoos. Vrouwen en mannen dansen als volstrekte gelijken en toch is hun ontmoeting doortrokken van een subtiele erotiek. Kylián creëert poëtische, hypnotiserende beelden die emotionele diepten in de toeschouwer aanboren en aanzetten tot complexe denkprocessen en reacties.

Jirí Kylián & Stuttgart Ballet
In de herfst van 1968 werd Jirí Kylián door John Cranko rechtstreeks van de Royal Ballet School aangenomen om als danser bij het legendarische Stuttgart Ballet te komen dansen. Twee jaar later creëerde hij zijn eerste ballet onder auspiciën van de Stuttgart Noverre Society's "Young Choreographers" workshop. Cranko, die Kylián's talent herkende, moedigde hem aan om door te gaan met choreograferen en gaf Kylián de opdracht voor zijn eerste choreografieën. Hiermee legde Cranko de basis voor een buitengewone carrière, die een blijvende invloed heeft op de danskunst. Kylián legde de choreografische en conceptuele lat hoger met zijn unieke werken en doorbrak grenzen wat betreft leeftijdsgrenzen in de dans. Hij leidde het Nederlands Dans Theater gedurende 20 jaar, bouwde een veelgevraagd repertoire op en perfectioneerde een onmiskenbare esthetische signatuur.

Stuttgart Ballet
Het Stuttgart Ballet behoort tot de top van de wereld, met meer dan 60 dansers uit meer dan 20 landen treedt dit legendarische gezelschap op over de gehele wereld. Ballet heeft een lange traditie in Stuttgart, waarvan het begin ligt aan het hof van Württemberg in de 17e eeuw en dat zijn eerste hoogtepunt bereikte in de 18e eeuw: de grote danshervormer Jean-Georges Noverre werkte hier van 1759 tot 1766. In 1961 brak een nieuw tijdperk aan in de geschiedenis van het Stuttgart Ballet met de aanstelling van choreograaf John Cranko (1927-1973) als balletdirecteur. Met drie legendarische nieuwe creaties werd Cranko de geniale vernieuwer van het genre van het verhalenballet: Romeo en Julia (1962), Onegin (1967) en Taming of the Shrew (1969).

Tijdens het eerste gastoptreden van het Stuttgart Ballet in de VS in 1969 werd door Amerikaanse critici de term "Stuttgart Ballet Miracle" bedacht. Het huidige veelzijdige repertoire is een genot voor zowel liefhebbers van klassiek ballet als liefhebbers van hedendaagse dans. Het aantal wereldpremières en gerenommeerde choreografen die in Stuttgart nieuwe stukken gecreëerd hebben, is wereldwijd ongeëvenaard. De veelzijdige dansers van het gezelschap, die technisch en dramatisch van het hoogste niveau zijn, zijn graag geziene gasten op de belangrijkste podia ter wereld.

Verkoop voor deze voorstelling loopt via de website van Holland Dance Festival en niet via Amare. Je komt hier wanneer je op de knop "Verkoop extern" klikt. Let op: vanwege externe verkoop geldt er geen stapelkorting op deze voorstellingen. 

Part of
Show