Bruckner & Beethoven

Residentie Orkest
Met sterpianist Arthur Jussen
Fri 26 May 20:00
Fri 26 May '23
20:00
  • Fri 26 May '23
    20:00
    Amare, Den Haag
    Concertzaal
Een eeuwenoud kunstwerk zo laten schitteren dat het fonkelnieuw wordt. Pianist Arthur Jussen zet zijn tanden in Beethovens Vierde pianoconcert – een titaan onder de pianostukken.

Programme

Michal Nesterowicz - dirigent
Arthur Jussen - piano

One Minute Symphony
Beethoven - Pianoconcert nr. 4
Bruckner - Symfonie nr. 4 ‘Romantische’

Met het heldere, lichte Pianoconcert nr. 4 componeerde Beethoven een dialoog tussen piano en orkest. Het roept het beeld op van Orpheus die de wilde dieren temt, althans dat hoorde Liszt erin.

Dit pianoconcert is een werk dat na de première in vergetelheid raakte, en dankzij Mendelssohn vandaag de dag nog opgevoerd wordt. Met Arthur Jussen is dit meesterwerk in absoluut bekwame handen.

Het duurde lang voordat de precieze, perfectionistische Oostenrijker Anton Bruckner tevreden was met zijn compositie van de Vierde symfonie. Maar het werd uiteindelijk een van zijn geliefdste symfonieën. De door Bruckner zelf bedachte bijnaam ‘Romantische’ hoor je in de beelden die hij oproept: ridders en paarden, een middeleeuwse stad in het ochtendgloren en de ontwakende natuur. Sinds lange tijd speelt het Residentie Orkest dit grandioze werk weer, deze keer gedirigeerd door de dynamische Michal Nesterowicz.

Onderdeel van:

Symphonic Friday