Amare Prijs Prinses Christina Concours naar Eveline van Dijk

mei 2024, nieuws

Zondag 12 mei vond in Amare de nationale finale plaats van het Prinses Christina Klassiek Concours. De Amare Prijs werd dit jaar uitgereikt aan de 13-jarige Eline van Dijk vanwege haar prachtige vioolspel.

Het Klassiek Concours van Prinses Christina Concours is een concours voor jonge muzikanten in de leeftijd van 12 tot en met 19 jaar uit Nederland en Vlaanderen. Deelnemers krijgen de unieke kans om podiumervaring op te doen en kunnen mooie prijzen winnen die een boost geven aan hun carrière. De Nationale Finale vond dit jaar plaats in de Concertzaal van Amare op 12 mei. Zes finalisten sprankelden op het grote podium.

De Amare Prijs werd uitgereikt aan de 13-jarige Eline van Dijk uit Bilthoven vanwege haar prachtige vioolspel. Zij won vier concertkaarten en een meet & greet met een idool naar keuze uit onze programmering. Daarnaast won ze ook de Toonzetter Prijs en de Stichting Sanssouci Prijs. Eline heeft les van Chris Duindam aan de Academie Muzikaal Talent in Utrecht. Ze viel op door haar uitzonderlijke talent en virtuoze spel. 

Gefeliciteerd met je overwinning! Hoe wist je welk instrument je wilde bespelen?  
“Toen ik 4 jaar was hoorde ik mijn zus altijd vioolspelen en toen wilde ik zelf ook vioolspelen.”

Je speelde tijdens de finale Vioolconcert no. 1 in D groot, op. 19, Deel 1: Andantino van S. Prokofiev en Tambourin Chinois, op. 3 van F. Kreisler. Hoe ben je tot je repertoire gekomen? 
“Ik was toe aan het instuderen van een mooi vioolconcert en luisterde met mijn docent naar verschillende werken van componisten. Ik koos voor het eerste vioolconcert van Prokofiev omdat ik er zoveel verhaal en techniek in kwijt kan. Het stuk is echt een sprookje! Dit wil ik ook graag op het podium laten horen. Kreisler vind ik een heel verleidelijk showstuk met een Chinees tintje en is erg leuk om te spelen.”

Wat is je mooiste muzikale herinnering? 
“Ik mocht afgelopen juli optreden in Carnegie Hall. Toen ik daar op het podium stond in die prachtige zaal voelde ik mij gelukkig en ging alles vanzelf.”

Wat is je droom voor de toekomst? 
“Ik heb er alles voor over om als solist de wereld rond te mogen reizen en op nog meer podia voor mensen te spelen. Het liefst als solist met beroemde orkesten.”

Wat moeten mensen echt van jou weten?  
“Mensen weten vaak niet dat ik ook popmuziek zing!”

More Amare Stories