Cantigas

Cappella Amsterdam en het Amsterdams Andalusisch Orkest
Fri 24 Mar 20:15 - 21:45
Fri 24 Mar '23
20:15 - 21:45
  • Fri 24 Mar '23
    20:15 - 21:45
    Nieuwe Kerk, Den Haag

Hoe zou het klinken als je een wandeling maakte door het Cordoba van de 12e eeuw? Met 'Cantigas' reis je muzikaal terug in de tijd naar deze metropool uit de vroege middeleeuwen. Je hoort die muziek die daar destijds te horen zou zijn geweest: een selectie van Marialiederen uit 'Cantigas de Santa Maria' en overgeleverde Arabo-Andalusische werken die tot op de dag van vandaag nog in de Maghreb wordt gezongen en gespeeld.

In dit artikel in de NRC en in deze uitzending op NPO Klassiek vertelt Jan Van den Bossche wat er zo bijzonder is aan de 'Cantigas de Santa Maria'.

Programme

Delen uit Cantigas de Santa Maria:
·         100 Santa María, Strela do día
·         116 Dereit’é de lume dar
·         353 Quen a omagen da Virgen e de séu Fillo honrrar
·         424 Pois que dos Reis Nóstro Sennor

Andalusische klassieke muziek uit de elfde en twaalfde eeuw

De 'Cantigas' zijn verzameld in opdracht van koning Alfonso X, ook wel bekend als ‘koning van de drie religies’, in een tijd waar christenen, joden en islamieten vreedzaam samenleefden. Hun wederzijdse invloeden op muziek hoor je onder andere in de ritmische structuren. Om de muzikale reis door de tijd zo authentiek mogelijk te maken, musiceert het Amsterdams Andalusisch Orkest enkel op instrumenten die men in de twaalfde eeuw ook bespeelden.

Ooievaarspas discount
Ooievaarspas holders are eligible for a discount on the ticket price for this concert. To book tickets, we need to see your Ooievaarspas for registration purposes. Please contact our booking office to book your tickets.

Performers

Cappella Amsterdam
Amsterdams Andalusisch Orkest