Metropole Orkest & European Space Agency

Solar Orbiter: We are all children of the Sun
Sat 22 Apr / 20:00 - 22:00
Sat 22 Apr ’23
20:00 - 22:00

Het Metropole Orkest en de European Space Agency (ESA) slaan de handen ineen om een ode te brengen aan dit bijzondere hemellichaam. Aan de hand van de mooiste muziek geïnspireerd door de zon en fascinerende beelden van ruimtevaartuig Solar Orbiter neemt ESA wetenschapper Mark McCaughrean je mee op een ruimtemissie. De presentatie van deze bijzondere avond is in handen van niemand minder dan Twan Huys.

Er is een mooie en verschrikkelijke reus die in de ruimte leeft, 150 miljoen kilometer van de aarde. Een reus die licht, warmte en voedsel geeft aan het leven op de aarde, in de oceanen en in de lucht. Maar de reus kan onze moderne technologische samenleving ook in gevaar brengen met krachtige zonnevlammen. Dus hoewel de zon is al sinds het prille begin van de menselijke beschaving een bron van inspiratie is geweest, moeten we ons best doen de reus beter te begrijpen

Solar Orbiter, een missie van de European Space Agency in samenwerking met NASA, werd in februari 2020 gelanceerd en bevindt zich inmiddels in een baan rondom de zon. Nooit eerder was men in staat om zó dichtbij foto’s te maken en ook de poolgebieden van de zon te bestuderen. De komende jaren hopen wetenschappers met de data die Solar Orbiter verzamelt een aantal diepgaande vragen over het gedrag van de zon te beantwoorden. Vragen die voor de gehele mensheid van belang zijn, we zijn immers allemaal ‘children of the Sun’.

Het Metropole Orkest en de European Space Agency (ESA) slaan de handen ineen om een ode te brengen aan dit bijzondere hemellichaam. Aan de hand van de mooiste muziek geïnspireerd door de zon en fascinerende beelden van ruimtevaartuig Solar Orbiter neemt ESA wetenschapper Mark McCaughrean je mee op een ruimtemissie. 

Ooievaarspas discount
Ooievaarspas holders are eligible for a discount on the ticket price for this concert. To book tickets, we need to see your Ooievaarspas for registration purposes. Please contact our booking office to book your tickets.

Speciaal voor deze concertreeks schrijven componisten Tijn Wybenga en Corrie van Binsbergen nieuwe muziek. Tijn: “Ik ben gefascineerd door wetenschappelijke inzichten over aurora en sonificatie en ga dat verwerken in mijn muziek.” Ook Corrie van Binsbergen heeft zich verdiept in het onderzoek van de Solar Orbiter. “Mijn invalshoek is een combinatie van het wetenschappelijke en mythologie, ik laat mij onder andere inspireren door de Mythe van Phaëton”, aldus Corrie.

Credits

Een programma van Metropole Orkest o.l.v. Jochen Neuffer. Met medewerking van wetenschapper Mark McCaughrean en in presentatie van Twan Huys. 
Dit project is mede mogelijk gemaakt door Fonds 21 en Fonds Podiumkunsten.