Canto Ostinato

Matangi Quartet & Kalpanarts
Sat 29 Oct / 20:30 - 21:30
Sat 29 Oct ’22
20:30 - 21:30
  • Sat 29 Oct ’22
    20:30 - 21:30
    Nieuwe Kerk, The Hague

Canto Ostinato duikt steeds weer op in een nieuwe vorm. Het repetitieve, de herhaling van noten en tonen heeft op veel mensen een hypnotiserende, meditatieve uitwerking. Het meesterwerk van Simeon ten Holt keert terug naar Den Haag in een speciale vorm voor Festival Sacred Songs. 

''In deze tijd waar alles a chter een paar clicks binnen handbereik ligt, in de wirwar van snelle smartphones en twitter composities biedt Canto Ostinato de mogelijkheid deze tijdsgeest te ontvluchten''

Matangi Quartet

Dansgezelschap Kalpanarts en het Matangi Quartet (beiden uit Den Haag) presenteren de nieuwe voorstelling Canto Ostinato geïnspireerd op het meesterwerk van Simeon ten Holt. Canto Ostinato duikt steeds weer op in een nieuwe vorm. Het repetitieve, de herhaling van noten en tonen heeft op veel mensen een hypnotiserende, meditatieve uitwerking. Ten Holt liet in het stuk ruimte voor improvisatie en zei; "Een uitvoering van Canto is meer een ritueel dan een concert".

Kalpana Raghuraman van het Haagse dansgezelschap Kalpanarts is al jaren gegrepen door de passie en het gevoel van doorzetting waarvan Ten Holts composities van doordrongen zijn. Zij maakte eerder i.s.m. Matangi Quartet de succesvoorstelling Siméon, met o.a. een mooie choreografie op een onderdeel uit de Canto. Dit dans en muziekstuk vormt de basis voor een nieuwe voorstelling die volledig gewijd is aan Canto Ostinato en waarin het Matangi Quartet de baanbrekende dans van Kalpanarts inleidt en begeleidt.

Documentaire: Over Canto / 16.30 uur en 18.30 uur

Voorafgaand aan de voorstelling is in de Spinozafoyer van Amare de intrigerende documentaire Over Canto (2011) te zien. De film brengt in beeld hoe Canto Ostinato het leven van negen personen beïnvloedde en zelf radicaal veranderde. Filmmaker Ramon Gieling ondervraagt een aantal mensen over de invloed die dit muziekstuk op hun leven heeft gehad, onder wie pianist Kees Wieringa, muziekwetenschapper Henkjan Honing en actrice Halina Reijn. In een mix van documentaire beelden, fictie, essay en archiefmateriaal wordt zo een veelzijdig antwoord geformuleerd op de vraag waarom juist dit stuk mensen zo diep raakt.

Over Kalpanarts
Kalpana Raghuraman maakt grensverleggende voorstellingen waar in traditionele Indiase Bharat Natyam samengaat met moderne dans. In 2015 richtte zij samen met Gysèle ter Berg dansgezelschap Kalpanarts op. Door Indiase klassieke dans samen te brengen met urban en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een genre overschrijdende danstaal.

Over Matangi Quartet
Het eveneens in Den Haag gevestigde Matangi Quartet is een graag geziene gast op Nederlandse en internationale podia. De vier leden van het strijkkwartet laten zich niet in een hokje plaatsen en wagen zich aan diverse muziekstijlen; van klassiek tot dance en van jazz tot pop.

Film over Canto
Tijd: 16.30 uur

Credits

Componist - Simeon Ten Holt
Choreografie - Kalpanarts

Danseressen Kalpanarts
Kalpana Raghuraman, Indu Panday en Anuradha Pancham

Musici Matangi Quartet
Maria-Paula Majoor – viool
Daniel Torrico Menacho – viool
Karsten Kleijer – altviool
Arno van der Vuurst – cello

Deze voorstelling is onderdeel van Festival Sacred Songs