Film: From Shock to Awe (2019)

Luc Côté & Janine Sagert
Fri 14 Oct / 20:15
Fri 14 Oct ’22
20:15
  • Fri 14 Oct ’22
    20:15
    Theater De Nieuwe Regentes

Een intieme en rauwe kijk op de transformerende reis van twee oorlogsveteranen die lijden aan een ernstig trauma. Uiteindelijk vinden zij verlichting in de geestverruimende wereld van ayahuasca-rituelen en psychedelica.

Deze film is onderdeel van Festival Sacred Songs.

Psychedelica voor de behandeling van psychotrauma: wat weten we over de risico's en voordelen?

Inleiding door Erwin Krediet

Culturen over de hele wereld gebruiken al heel lang psychedelische planten en schimmels in genezingsrituelen en spirituele ceremonies. Na hun (her)ontdekking in het Westen begonnen wetenschappers en therapeuten psychedelische verbindingen zoals psilocybine (de werkzame stof in paddo's) en LSD te bestuderen als mogelijke behandelingen voor psychiatrische stoornissen, met veelbelovende resultaten. Dit onderzoek kwam echter tot stilstand toen de meeste van deze verbindingen rond 1970 illegaal werden. In de laatste twee decennia is er een opleving van dit onderzoek. Momenteel bestuderen universiteiten over de hele wereld psychedelische therapieën voor de behandeling van een breed scala aan indicaties, waaronder depressie, verslaving en posttraumatische stressstoornis. Deze presentatie geeft een overzicht van deze ontwikkelingen. Wat weten we over deze krachtige verbindingen? Hoe werken ze? En wat vertellen deze onderzoeken ons over hun mogelijke risico's en voordelen?

Over Erwin Krediet
Erwin Krediet is een onderzoeker en psycholoog die al bijna 20 jaar de therapeutische eigenschappen van psychedelica bestudeert. Hij is de vice-voorzitter van de OPEN Foundation, een Nederlandse non-profitorganisatie die sinds 2007 psychedelisch onderzoek en therapieën bevordert. Als onderdeel van zijn doctoraat ontwikkelt en onderzoekt hij momenteel psychedelisch ondersteunde therapieën voor de behandeling van PTSS, bij ARQ Nationaal Psychotrauma Centrum en het Leids Universitair Medisch Centrum. Voordat hij aan zijn promotieonderzoek begon, was hij onderzoeksmedewerker bij Eleusis Therapeutics, waar hij werkte aan verschillende fase 1 en 2 klinische onderzoeken met LSD en psilocybine. Hij is ook een van de belangrijkste beoordelaars van therapietrouw voor Europese MDMA-geassisteerde psychotherapie-onderzoeken bij de Multidisciplinaire Vereniging voor Psychedelische Studies (MAPS), en lid van de adviserende raad van de International Society for Substance-assisted Psychotherapy.