Der Doppelgänger

Saskia Törnqvist & Luc Panhuysen
Lezing
Mon 14 Feb / 19:30
Mon 14 Feb ’22
19:30
  • Mon 14 Feb ’22
    19:30
    Nieuwe Kerk, The Hague

Het Februari Festival staat dit jaar in het teken van Franz Schubert. Als hij op 31-jarige leeftijd overlijdt laat hij een oeuvre achter van zo’n 1.500 afzonderlijke werken. Hoe komt het dat hij pas vele jaren na zijn dood als genie werd herkend? 

Programme

Lezing Der Doppelgänger

Saskia Törnqvist musicoloog
Luc Panhuysen historicus

Om Schuberts muziek in zijn tijd te leren duiden neemt musicologe Saskia Törnqvist een aantal van zijn werken onder de loep en bekijkt zij hoe Schuberts muziek deels als klankkast fungeerde van zijn eigen tijd. Luc Panhuysen, historicus en auteur, biedt zicht op de politieke en culturele achtergronden van Schuberts Wenen.

Tijdens een verdiepende duolezing vertellen Törnqvist en Panhuysen het verhaal over het korte, dramatische en vruchtbare leven van Franz Schubert. Hun verhaal larderen ze rijkelijk met beeld- en geluidsmateriaal.


Saskia Törnqvist
doceert muziek- en cultuurgeschiedenis aan het Conservatorium van Amsterdam. Tussen 1995 en 2015 schreef zij onder meer voor het Parool, gedurende tien jaar was zij vaste concertinleider bij het Nederlands Blazers Ensemble. Met historicus Luc Panhuysen geeft zij duolezingen over tal van componisten in hun politieke en culturele context. Samen werken zij aan ‘Het Concert van Europa’, over muziek en het opkomend nationalisme in het Europa van de 19e eeuw.

Luc Panhuysen studeerde geschiedenis aan de Universiteit van Groningen. Na tien jaar werkzaam te zijn geweest bij een landelijk dagblad besloot hij de waan van de dag te verruilen voor de verbeelding van het verleden en boeken te schrijven over de geschiedenis van Nederland. Hij is vooral bekend geworden met zijn boeken over de zeventiende eeuw. Vorig jaar verscheen Het monsterschip. Maarten Tromp en de armada van 1639.