Tsjaikovski 5

Residentie Orkest
Fri 16 Dec / 20:00 - 22:00
Fri 16 Dec ’22
20:00 - 22:00
In de donkerste tijd van het jaar weten we steeds opnieuw het licht te vinden. Deze avond brengt de mystieke natuur van Sibelius samen met de hoopvolle toekomst van Tsjaikovski.

Programme

Anja Bihlmaier - dirigent
Stefan Jackiw - viool

Tsoupaki - Nieuw werk (wereldpremière)
Sibelius - Vioolconcert
Tsjaikovski - Symfonie nr. 5

“Ik hou van de mystieke geluiden die je hoort in de velden en de bossen, in de bergen en op de meren”, schreef de Finse Jean Sibelius.

Hij vond het meer dan terecht om als een natuurkunstenaar omschreven te worden. Met gesloten ogen horen we dan ook in zijn Vioolconcert het zwarte water, de dichte mist, en de trage, zware stappen van de eland. Evengoed zit het werk vol zacht zonlicht.

Deze tweestrijd horen we op een andere manier terug in de Vijfde van Tsjaikovski, waarin somberte omgezet wordt in hoop.

Het is een vaker gespeeld repertoire, de combinatie van deze twee grote werken uit de muziekliteratuur. Maar niet voor niets: zwaarte en licht horen nu eenmaal bij het diepst van de donkere dagen, tijdens de kerstperiode.

Speciaal voor dit concert heeft Calliope Tsoupaki, tot 2020 de Componist des Vaderlands, bovendien een nieuw opdrachtwerk geschreven voor het Residentie Orkest; vanavond is de wereldpremière.

De violist Stefan Jackiw uit de Verenigde Staten ontmoet in dit concert voor het eerst onze chef-dirigent Anja Bihlmaier. Deze veelgevraagde solist belooft Sibelius’ Vioolconcert onovertroffen te maken.

Starter
Voorafgaand aan dit concert vindt een Starter plaats. Deze kun je bijwonen in de Swing op de eerste verdieping links naast de garderobe.