Sjostakovitsj 10

Residentie Orkest
De power van Sjostakovitsj
Fri 10 Feb / 20:00 - 22:00
Fri 10 Feb ’23
20:00 - 22:00
Dynamiek en energie met de terugkeer van Daniel Raiskin bij het Residentie Orkest – inclusief zijn gedurfde, krachtige interpretaties van Russisch werk.

Programme

Daniel Raiskin - dirigent
Dorian Cooke - fagot
Bram van Sambeek - fagot

MacMillan - Larghetto
Aho - Dubbelconcert (Nederlandse première)
Sjostakovitsj - Symfonie nr. 10

Vanavond speelt het Residentie Orkest de Tiende symfonie van de Russische gigant: Dimitri Sjostakovitsj. Dit broeierige stuk, vol angst, geweld en ijzingwekkend strijkerswerk is gebaseerd op Stalins bewind van terreur, waaronder de componist zelf verbannen werd. De stoomwals van het fortissimo en het uitbundige, dansrijke einde zijn met terugkerend dirigent Daniel Raiskin in meer dan bekwame handen.

Voordat Raiskin de Concertzaal tot een kookpunt brengt, voert het Residentie Orkest – zeer karakteristiek – meer onbekend werk uit. Het eigentijds spirituele Larghetto van de Schotse componist James Macmillan, gebaseerd op Psalm 51, overstijgt misère en werkt groots toe naar een hoopvolle toekomst.

Daarop volgt de Nederlandse première van Dubbelconcert, een werk van de Finse componist Kalevi Aho. Hierbij voeren vooraanstaande solisten Bram van Sambeek en onze eigen Dorian Cooke de boventoon op de fagot. Een avondvol emotie, beroering en lef.

Onderdeel van:

Symphonic Friday