Also sprach Zarathustra

Residentie Orkest
Strauss en Hosokawa
Sun 12 Mar 14:15 - 16:05
Sun 12 Mar ’23
14:15 - 16:05

Een middag waarin we nieuw werk begroeten en waarin een oude gigant afscheid neemt. Twee stukken van Strauss en de Nederlandse première van Uzu van Hosokawa.

Programme

Hosokawa, Uzu (Nederlandse première)
R. Strauss, Vier letzte Lieder
R. Strauss, Also sprach Zarathustra

Richard Strauss kijkt in zijn Vier letzte Lieder weemoedig terug op een rijk en turbulent leven. Een prachtig en passend afscheid waarin de componist Hermann Hesse en Joseph von Eichendorff aan het woord liet: hij spreekt daarmee kalmte en acceptatie uit voor het einde.

In Vier letzte Lieder ontmoet de vaste gastdirigent van het Residentie Orkest Jun Märkl sopraan Carolyn Sampson. Van Strauss horen we vanavond ook een ander symfonisch gedicht, dat door de openingsmaten bij iedereen bekend is: Also sprach Zarathustra, dat de hemel voor ons opent. Maar het is ook een avond van nieuw leven.

Zo presenteert het Residentie Orkest de Nederlandse première van Toshio Hosokawa’s Uzu. Deze zogenaamde ‘uzu’, de draaikolk, komt daarbij recht uit het hart en neemt het publiek met zich mee. De befaamde Japanse componist schreef het werk speciaal voor de zestigste verjaardag van Märkl.

Onderdeel van:

Zondagmatinee

Performers

Residentie Orkest
Jun Märkl - dirigent 
Carolyn Sampson - sopraan