New European Ensemble treedt dit seizoen zeven keer op in Amare

Opgericht in 2009 weet het New European Ensemble zich tot op de dag van vandaag te onderscheiden als een van de beste ensembles van Nederland (Nieuwe Noten). De Volkskrant en het NRC bejubelden het ensemble om haar ‘fantastische’ en ‘exemplarische uitvoeringen van vooral nieuwe muziek, en ook de missie om op het publiek op een laagdrempelige manier kennis te laten maken met moderne klassieke muziek lijkt steeds meer zijn vruchten af te werpen. Emlyn Stam, violist en artistiek leider van het ensemble praat ons bij over het eerste concert dat op zaterdag 25 september 2021 plaatsvindt in de Nieuwe Kerk.

‘‘We beginnen onze concertreeks van zeven concerten in Amare en de Nieuwe Kerk  dit seizoen met een componistenportret van Jürg Frey. Elk jaar brengt New European Ensemble een programma met daarin nieuw gecomponeerde muziek speciaal voor ons gezelschap geschreven. Eerder gingen Magnus Lindberg, Mark Anthony Turnage en Anna Thorvaldsdottir Frey voor’’.

Op de vraag wat deze muziek zo bijzonder maakt is Stam eenduidig. ‘’Het meest bijzondere aspect aan Frey’s muziek is dat hij als componist naar de klank kijkt als compositie. Vanuit de muziektheorie bouw je een compositie traditioneel gezien op uit melodie, harmonie en ritme, maar Frey benaderd zijn composities puur en alleen uit de klank. Het is een bijna boeddhistische ervaring’’.

‘’In een wereld waarin alles sneller lijkt te gaan en we niet stil lijken te staan wat er om ons heen gebeurt is het belangrijk om soms te ontsnappen aan het nu.’’

Dat het geen makkelijk programma voor de musici is bewijst ook de manier van spelen. Stam geeft aan dat je voor de stukken van Frey helemaal moet overgeven aan het moment. ‘’Zo maar het stuk weglezen van blad is dus niet de bedoeling bij deze muziek. Het is een manier van spelen die echt buiten de zogeheten comfort-zone ligt, maar daarom juist extra bijzonder om dit voor publiek te spelen.’’  

Bijzonder aan deze nieuwe muziek die Frey speciaal voor het ensemble componeerde is dat het correspondeert met de tijd waarin we leven. ‘’In een wereld waarin alles sneller lijkt te gaan en we niet stil lijken te staan wat er om ons heen gebeurt is het belangrijk om soms te ontsnappen aan het nu.’’

Naast dit concert van Jürg Frey komt New European Ensemble nog zes keer terug naar Amare en de Nieuwe Kerk met een divers programma dat varieert van Ravel tot aan Arvo Pärt. We vroegen Stam naar de productie waar hij het meest naar uitkijkt.

‘’1984 is toch wel de ultieme droomproductie. Het is een nieuw stuk dat speciaal is geschreven voor ons ensemble, waarin muziek, theater en film samenkomen. Het is een zeer actueel werk voor deze tijd waarin onderwerpen als data privacy, e-spionage en autoritaire regimes aan bod komen. Door het verhaal van Orwell te combineren met de tegenwoordige escapades van Edward Snowden op de muziek van de Estse componist Mihkel Kerem ontstaat er een energiek en weerbarstig spel dat grote indruk zal maken op de toehoorders. Ik ben in ieder geval razend benieuwd hoe het publiek hier op zal reageren’’.

Voor nu kijken we reikhalzend uit naar het eerste concert van New European Ensemble op zaterdag 25 september in de Nieuwe Kerk Met op het programma muziek van de Zwitserse componist Jürg Frey.