Bach & Eisler

Holland Baroque & Thomas Oliemans
Thu 16 Feb 20:15 - 21:30
Thu 16 Feb '23
20:15 - 21:30
  • Thu 16 Feb '23
    20:15 - 21:30
    Nieuwe Kerk, The Hague

Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler, contrasterende componisten? Deze onverwachte combinatie van twee steengoede componisten bracht de avonturiers van Holland Baroque samen met de meesterlijke bariton Thomas Oliemans.

Programme

Werken van Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler

Performers

Holland Baroque
Thomas Oliemans - bariton

Hanns Eisler: soldaat tijdens de Eerste Wereldoorlog, ontvluchtte Duitsland om via Parijs en Londen Los Angeles te bereiken. In 1948 wordt hij uit de VS gezet en dan staat Eisler in Oost-Berlijn weer terecht op verdenking van foute motieven. Afgesneden van zijn wortels, zoekend naar de zin(loosheid) van het bestaan, zette hij op onnavolgbare wijze de woorden van Brecht op muziek. In zijn liederen hoor je het ontheemde en zijn verlangen naar een betere wereld. Johann Sebastian Bach en Hanns Eisler. Het paradijselijke geluk lijkt bij beide componistenaan de overkant te liggen. Daar waar we niet zijn…

 

Bach’s cantate ‘Ich habe genug’ geniet grote bekendheid. Volgens Thomas Oliemans is de thematiek teruggeworpen zijn op jezelf en hoe moet je leven? Hoe geef je zin aan je leven en wanneer heb je genug? Thomas: “Wat ik fascinerend vind aan het samenbrengen van deze stukken van Bach en Eisler is de buitengewoon indringende en persoonlijke manier waarop ze beiden uiteindelijk een vergelijkbare thematiek behandelen.”