True Life

Kalpanarts
Festival Sacred Songs
Fri 4 Nov / 20:15
Fri 4 Nov ’22
20:15
  • Fri 4 Nov ’22
    20:15
    Theater De Nieuwe Regentes

De wijze waarop de mens omgaat met de dood zegt ook iets over hoe hij leeft. Hoe men het onoverkomelijke einde in de ogen kijkt verschilt per cultuur, land en generatie. In True Life onderzoekt Kalpanarts de relatie tot het leven en de dood.

“Voor wat is geboren, is de dood zeker, en voor de doden is de geboorte zeker. Dus treur niet om iets dat onvermijdelijk is.”

Bhagavad Gita (invloedrijk Hindoe geschrift)

De wijze waarop de mens omgaat met de dood zegt ook iets over hoe hij leeft. Hoe men het onoverkomelijke einde in de ogen kijkt verschilt per cultuur, land en generatie. In diverse culturen wordt de dood verweven met het dagelijks leven. In begrafenis- en rouwrituelen is er naast verdriet ruimte om het leven te vieren. Daarmee wordt deze minder angstaanjagend.

In True Life onderzoekt Kalpanarts de relatie tot het leven en de dood. Hindoe verzen, God Shiva en Indiase filosofie zijn inspiratiebronnen. Ook zullen rituelen rondom de dood en de doden voorbijkomen zoals de crematierituelen aan de heilige rivier de Ganges, de Dag van de Doden in Mexico (Dia de los Muertos) en de Orleans Jazz Funerals. In het onderzoek worden de persoonlijke ervaringen en overtuigingen van de performers met hun verschillende cultuurachtergronden meegenomen. Naast zes dansers staat de getalenteerde Shishani Vranckx op het podium (zang & gitaar).

Deze voorstelling is onderdeel van Festival Sacred Songs.

Over Shishani Vranckx
Shishani is een Belgisch-Namibische singer-songwriter, gitarist en musicoloog. Zij maakt geëngageerde songs. Shishani strijdt voor gelijke rechten waaronder voor queer- en transpersonen. In 2015 zette ze het kwartet The Namibian Tales op. Hiermee brengt ze een ode aan traditionele Namibische muziek. In 2019 richtte ze de all-female band Miss Catharsis op waarbij de gekleurde vrouw centraal staat. Shishani werd genomineerd voor de Amsterdamprijs voor de Kunst, in de categorie Stimuleringsprijs.

“Horizontale luchtsalto’s en andere urban moves gaan samen met sierlijk gedraaide polsen en roffelende voeten uit de Kathak en Bharatanatyam. Het resultaat is een dynamische dansvorm die theatrale zeggingskracht heeft en mooi is om naar te kijken.” - (Trouw)

Kalpanarts is het dansgezelschap van Kalpana Raghuraman (artistiek leider & choreograaf) en Gysèle ter Berg (zakelijk leider & artistic associate). Maatschappelijke en aansprekende onderwerpen dienen als basis. Kalpanarts is een hedendaags dansgezelschap met een kleurrijke cast en achterban. Door Indiase dansvormen samen te brengen met urban- en hedendaagse dans, creëert Kalpanarts een genre overschrijdende danstaal. Als een hartslag is er altijd een sterk ritmisch element aanwezig in het werk. Kenmerkend is het gebruik van voetenwerk, handgebaren en mimiek.

Credits

Kalpana Raghuraman, choreografie
Kalpana Raghuraman & Gysèle ter Berg, concept
Gysèle ter Berg, zakelijk leider & artistic associate
Indu Panday, Sooraj Subramaniam, Goda Žukauskaitė, dans
Shishani Vranckx (zang & gitaar), livemuziek
Simone Giacomini, muziekcompositie
Aziz Bekkaoui, kostuumontwerp
Jeffrey Steenbergen, lichtontwerp & toneelbeeld

Vincent Wijlhuizen, dramaturgie

Dance on Mute
Naast Festival Sacred Songs maakt deze voorstelling ook onderdeel uit van ‘Dance on Mute’; een initiatief van Kalpanarts om voorstellingen beter toegankelijk te maken voor mensen met een gehoorbeperking.

Voor meer informatie over Dance on Mute: kalpanarts.com/dance-on-mute