Bella Figura / Wings of Wax / Gods and Dogs

The Norwegian National Ballet
The Later Works - 1995-2008 - Jiří Kylián
Sat 21 Jun and Sun 22 Jun
Sat 21 Jun ’25
and
Sun 22 Jun ’25
  • Sat 21 Jun ’25
    19:45
    Danstheater, Den Haag
  • Sun 22 Jun ’25
    14:30
    Danstheater, Den Haag

Balancerend tussen uitersten wordt het spanningsveld tussen kunst en kunstmatigheid, rede en emotie, gezondheid en ziekte verkend. De choreografieën in het tweede deel van dit unieke Jiří Kylián retrospectief toont ons de complexiteit van het grensgebied. Vol overgave verbeelden de dansers van het Norwegian National Ballet de visie van de choreograaf: de worsteling én de pracht van het leven op aarde. 

Bella Figura belicht de relativiteit van sensualiteit, schoonheid en esthetiek. Waar ligt de grens tussen kunst en kunstmatigheid, tussen de waarheid en een leugen? Waar begint de voorstelling en houdt de realiteit op? Gefascineerd door dit schemergebied onderzoekt Kylián beide betekenissen van ‘bella figura’: de schoonheid van het figuur tegenover de menselijke veerkracht in moeilijke tijden. 

In gevecht met de wetten van de natuur trotseert de klassiek getrainde danser keer op keer de zwaartekracht. Met Wings of Wax verwijst de choreograaf niet alleen naar de hoogmoed van Icarus, maar naar de grenzeloze ambitie van de mens die steeds hoger wil reiken om het zware te ontvluchten en het lichte te bereiken. Het expressieve stuk is een wervelend geheel van complexe bewegingen in perfecte synergie met de muziek.

Het mysterieuze Gods and Dogs tenslotte stelt de dunne scheidslijn tussen de gezonde geest en waanzin centraal en de normen die bepalen wie waaronder valt. De muziekcompositie van Dirk Haubrich gebaseerd op het strijkkwartet van Beethoven gezette ballet opent met een spannend spel van schaduwen en neemt het publiek mee op een dynamische en onheilspellende reis.  

Cloakroom and drink  
Cloakroom and an intermission drink are included. If the event does not have an intermission, you will receive the drink afterwards.  

Ooievaarspas discount  
Ooievaarspas holders are eligible for a discount on the ticket price for this concert. To book tickets, we need to see your Ooievaarspas for registration purposes. Please contact our booking office to book your tickets.