Haydns Sieben Worte

Paasconcert van Matangi Quartet
Fri 18 Apr / 20:30
Fri 18 Apr ’25
20:30
  • Fri 18 Apr ’25
    20:30
    Nieuwe Kerk, The Hague

Het bekendste alternatief voor Bach's Matthäus-Passion is toch wel Die sieben letzten Worte unseres Erlösers am Kreuze van Haydn. Deze zeven Sonates voor strijkkwartet met hun verhalende karakter zijn indrukkend te noemen. De langzame tempi van de dramatische opening, alle zeven delen en ook de lengte van het stuk brengen je in een bijna trans-achtige staat; een uur lang adagio’s met zoveel verschillende sferen en gevoelens en dan ineens die bombastische en schokkende aardbeving (Terremoto) aan het einde.

Programme

Joseph Haydn Die sieben letzte Worte unseres Erlöser am Kreuze

Het is een concentratieslag voor de vier musici die gestalte moeten geven aan een ‘rollercoaster’ van heftige gevoelens als wanhoop, pijn, vergeving, hoop, berusting en sterven. Van alle versies die er bestaan van dit stuk is de vorm van het strijkkwartet het meest bekend en populair geworden. Mogelijk omdat de intimiteit van deze vorm het beste samenvalt met zoiets als vier mensen die in gebed verenigd zijn.

Garderobe en drankje  
Garderobe en een pauzedrankje zijn inbegrepen. Heeft het evenement geen pauze, dan ontvang je het drankje na afloop.  

Ooievaarspaskorting
Houders van een Ooievaarspas krijgen 50% korting op de toegangsprijs van dit evenement. Om te boeken dienen wij de pas te registeren. Neem daarom contact op met ons bespreekbureau om kaarten te reserveren.

Credits

Matangi Quartet:
Maria-Paula Majoor viool
Hannelore De Vuyst viool
Karsten Kleijer altviool
Arno van der Vuurst cello