© Wouter Vellekoop

Dvořák & Tsjaikovski

Residentie Orkest
Een romantische stedentrip
Wed 19 Apr 20:15
Wed 19 Apr '23
20:15
  • Wed 19 Apr '23
    20:15
    Nieuwe Kerk, Den Haag
Muziek kan ons overal naartoe verplaatsen. Ga mee op een romantische stedentrip op de woensdagavond, en wel naar Rome en New York.

Programme

Wouter Vossen - viool
Hannah Strijbos - altviool
Elisabeth Runge - altviool
Gideon den Herder - cello
Tom van Lent - cello

Dvořák - Strijkkwintet nr. 3
Tsjaikovski - La souvenir de Florence

De akoestiek van de Nieuwe Kerk brengt de kwaliteiten van ons strijkorkest optimaal ten gehore. Meeslepende klanken die ons, allereerst, meenemen naar New York van 1890. Dvořák schreef daar zijn magnifieke Derde strijkkwintet.

Je hoort de levendigheid van de stad, toen al een metropool vol hoop en kans, terug in zijn schrijven. Misschien ervaar je zelfs wel wat van de feestelijke romantiek die de componist erin verwerkte.

Wouter Vossen, sinds 2018 concertmeester bij het Residentie Orkest, leidt de muzikale reis verder. Dit keer wat dichter bij huis, met Souvenir de Florence. Geschreven tijdens een bezoek aan de stad door de Russische grootheid Pjotr Iljitsj Tsjaikovski, die geïnspireerd raakte door de culturele rijkdom van de stad. In dit wereldberoemde strijksextet zijn daarnaast Russische volksmuziekinvloeden terug te horen, met een kenmerkende, folkloristische lichtvoetigheid in ritme en toon.