Ensemble Mazaher

Bijzondere zar muziek uit Egypte
Sun 9 Oct / 14:30 - 18:10
Sun 9 Oct ’22
14:30 - 18:10
  • Sun 9 Oct ’22
    14:30 - 18:10
    Conservatoriumzaal

Ensemble Mazaher bijt met een traditioneel zar ritueel het spreekwoordelijke spits af van de 4de editie van Festival Sacred Songs. Het Egyptische ensemble maakt zich sterk om dit unieke cultureel erfgoed levend te houden. Voorafgaand kun je genieten van een warming-up door Sabri Saad el Hamus en een wervelende voordracht over de kracht van rituelen door woordkunstenaar Siela Ardjosemito-Jethoe. Arabist en musicoloog Anne van Oostrum geeft een lezing met film- en muziekfragmenten over Egyptische rituelen.

Programme

14.30-15.00 uur Lezing Anne van Oostrum

15.15-15.45 uur Dansritueel Sabri Saad el Hamus

16.00-19.00 uur Concert Mazaher, optreden Siela Ardjosemito-Jethoe met Egyptisch eten en souk in foyer

Tijdens de feestelijke opening van Festival Sacred Songs  wordt Amare ondergedompeld in Egyptische sferen. Woordkunstenaar Siela Ardjosemito-Jethoe opent het festival met een wervelende tekst over de kracht van rituelen. Ensemble Mazaher uit Egypte brengt hypnotiserende zang, dans en muziek geïnspireerd door het zar ritueel. Vrouwen spelen een leidende rol in dit oorspronkelijk uit Soedan en Ethiopië afkomstige ritueel waaraan ook geneeskracht wordt toegedicht. De vrouwen van Mazaher zingen teksten over liefde voor het goddelijke en voor de natuur, begeleid op percussie en harp. “De zar is gericht op het kalmeren en reinigen van de menselijke geest; het geneest mensen van spiritueel ongemak”, aldus leadzangeres Om Sameh. Lange tijd waren zar-ceremonies verboden en inmiddels zijn ze vrijwel overal verdwenen. Mazaher maakt zich sterk om dit unieke cultureel erfgoed levend te houden.

Voor het concert geeft arabist/musicoloog Anne van Oostrum (UVA) een lezing met audio/filmvoorbeelden over de achtergronden en muziek van Egyptische rituelen. 
Acteur Sabri Saad el Hamus voert  Egyptische dansritueel uit waarbij hij het publiek meeneemt in de herhalende bewegingen van een zikr soefi-ceremonie. Dat ziet er als volgt uit:

 

Na het concert kan het publiek in de foyer genieten van Egyptische muziek, Cairo streetfood & drinks en een Cairo Souk verzorgd door Djed Reizen

De lezing kan alleen samen met het concert gekocht worden. Boek eerst je kaarten voor dit concert alvorens je in een pop-up menu ook de lezing kunt reserveren.

Over de artiesten

Woordkunstenaar Siela Ardjosemito-Jethoe is actief  in zowel het gesproken als het geschreven woord. De afgelopen jaren stond ze op podia als Woorden Worden Zinnen, Pagina Groots, Grab them by the Poëzie, Mama’s Open Mic en maakte ze voorstellingen met O Rotterdam, Wishful Singing en voor Poëzie Nachtclub. Hiernaast publiceert zij regelmatig over onderwerpen als gelijkwaardigheid, diversiteit en inclusie. 

Ensemble Mazaher bestaat uit Fatma Abouelella Mohamed Emara, Fatma Khalil Darwish en, Nourelsabah Abdelaziz Sayed Salama, Ekhlas Mohamed Hafez Ibrahim, Sayed Mohamed Mohamed Abdallah Hassan, Raafat Mostafa Farrag Farag, Ahmed Saad Abdelmeguid Elmaghraby.

Acteur/theatermaker Sabri Saad El Hamus heeft van jongs af aan een grote fascinatie voor rituelen.  Hij groeide op in Caïro en woont sinds eind jaren zeventig in Nederland. Hij speelde rollen in theater, film en televisieseries en was tot 2017 artistiek leider van theatergroep De Nieuw Amsterdam. In 2019 speelde hij in de film De Libi, onder regie van zijn zoon Shady. 

Credits

Onderdeel van Festival Sacred Songs

Mede mogelijk gemaakt door: