Giselle

Het Nationale Ballet
Thu 9 Nov 20:15 - 22:30
Thu 9 Nov ’23
20:15 - 22:30

De ‘oerversie’ van Giselle dateert uit de hoogtijdagen van de Romantiek, maar nog altijd wordt het ballet wereldwijd gedanst. Adjunct-artistiek directeur Rachel Beaujean, die dit seizoen twintig jaar aan het hoofd van de artistieke staf van Het Nationale Ballet staat: “Iconische balletten als Giselle en Raymonda zijn essentiële werken om je als gezelschap internationaal te kunnen meten. Zoals je geen Rijksmuseum bent zonder Rembrandts geldt dit voor ons ook: deze balletten zijn ons erfgoed. Giselle is als het ware onze Nachtwacht.”

Drama en etherische sfeer zijn gebundeld tot een betoverend en ontroerend schouwspel. (…) Het Nationale Ballet kan nog jaren voort met deze nieuwe Giselle.

De Telegraaf

Van alle tijden en culturen

Het thema van Giselle, onmogelijke liefde, is van alle tijden en culturen. De hoofdpersoon, Giselle, denkt in Albrecht haar ware liefde te hebben gevonden, maar hij is niet wie zij denkt dat hij is en bovendien is hij al met een ander verloofd. Albrechts liefde voor Giselle heeft noodlottige gevolgen, maar ook na haar dood is Giselle nog in staat tot liefde en vergeving.

Ethetische schoonheid

Samen met voormalig balletster Ricardo Bustamante blies Beaujean Giselle nieuw leven in, waardoor het ballet ook in deze tijd fascineert en ontroert. Niettemin staat respect voor de traditie in hun bewerking voorop, zoals dat ook geldt voor de prachtige decor- en kostuumontwerpen van Toer van Schayk. Beaujean: “Giselle heeft geen houdbaarheidsdatum, de choreografische compositie blijft fenomenaal.” Bustamante: “De tweede akte is van zó’n etherische schoonheid dat zelfs mensen die nooit eerder een ballet gezien hebben er volledig gehypnotiseerd door kunnen raken.”

 

Ooievaarspas discount 
Ooievaarspas holders are eligible for a discount on the ticket price for this concert. To book tickets, we need to see your Ooievaarspas for registration purposes. Please contact our booking office to book your tickets.

Komt het Zien!

Deze voorstelling is ook toegankelijk voor publiek met een visuele beperking. Een blindentolk van Komt het Zien! verzorgt live audiodescriptie. Alleen blinden en slechtzienden kunnen dit horen via een draadloze koptelefoon. Vooraf geeft de blindentolk ook extra uitleg over het decor en de kostuums en is er een meet & feel inleiding. Wil je hier gebruik van maken? Neem dan contact op met de kassa om tickets te bestellen. Klik hier om meer te lezen over de bereikbaarheid van de kassa.

Dit zeiden slechtzienden eerder:
“De blindentolk heeft even zijn ogen aan mij geleend.”
“Ik zie geen steek en toch heb ik alles gezien.” 

Meer over Stichting Komt het Zien! vind je op hun website.

Performers

Marius Petipa, naar Jean Coralli en Jules Perrot choreografie
Rachel Beaujean en Ricardo Bustamante productie en additionele choreografie
Adolphe Adam muziek
Het Balletorkest o.l.v. Ermanno Florio muzikale begeleiding